Το 1ο συνέδριο κατά της διαφθοράς διοργάνωσε η αλβανική κυβέρνηση

Το 1ο συνέδριο κατά της διαφθοράς διοργάνωσε η αλβανική κυβέρνηση

Τουλάχιστον 2100 άτομα (τόση είναι η χωρητικότητα της αίθουσας) παρεβρέθηκαν στο Εθνικό Συνέδριο κατά της Διαφθοράς. Υπουργοί, βουλευτές, υφυπουργοί, διευθυντές, δήμαρχοι, ανώτεροι αξιωματούχοι. Έχουν συγκεντρωθεί για να επιδείξουν τη βούλησή τους κατά της διαφθοράς.

Συμφωνούμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Όμως το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Όταν όλοι όσοι βρίσκονται στην εξουσία είναι κατά της διαφθοράς, ποιος διαπράττει τη διαφθορά;

«Ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η εποχή που όλες οι υπηρεσίες πραγματοποιούνταν για τους πολίτες με άμεση επαφή και για μηνιαίες υπηρεσίες, όπως η πληρωμή ρεύματος, οι πολίτες έπρεπε να στέκονται σε μεγάλες ουρές, στη βροχή ή τις Κυριακές την ευκαιρία να πληρώσουν», είπε ο Ράμα.

Οι πολίτες έτρεχαν για να πάρουν πιστοποιητικό, ποινικό μητρώο, δεκάδες είδη βεβαιώσεων στις εφορίες, αιτήσεις για διαβατήρια και ταυτότητες… για κάθε χαρτί θα έπρεπε να ξοδεύεις χρόνο, νεύρα, ενέργεια και φυσικά εσύ έπρεπε να πληρώσεις οτιδήποτε στο χέρι. Ήδη αυτό έχει πραγματικά ξεπεραστεί. Η εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών διευκόλυνε τη ζωή των Αλβανών.

Αναμφίβολα αυτή η γραφειοκρατία δημιούργησε μια μορφή διαφθοράς, αυτή για την οποία οι πολίτες μιλούσαν και διαμαρτύρονταν καθημερινά. Για αυτήν ακριβώς τη μάχη μίλησε ο πρωθυπουργός σε αυτό το συνέδριο, που είπε ότι δίνει καθημερινά.

Και αυτή είναι η «μικρή διαφθορά» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Αυτός που εξαναγκάζει τον πολίτη να βάζει το χέρι στην τσέπη και να δωροδοκεί για μια υπηρεσία που δικαιούται.

Είναι όμως αυτή η διαφθορά που έχει διαβρώσει το κράτος, την οικονομία, τον ανταγωνισμό που καταπίνει σαν μαύρη τρύπα τους φόρους των πολιτών;

Σιγουρα οχι.

Τη «Μεγάλη διαφθορά» οι απλοί άνθρωποι δεν τη βλέπουν, δεν την αισθάνονται άμεσα, γιατί δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το κόστος.

Δεν πληρώνουν από την τσέπη τους τις σκανδαλώδεις υγειονομικές παραχωρήσεις, από το τσεκ απ μέχρι τη στείρωση του ψαλιδιού της επέμβασης σε σκανδαλώδεις τιμές.

Δεν πληρώνουν από την τσέπη τους τις οδικές παραχωρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε λιμάνια ούτε αεροδρόμια. Δεν πληρώνουν τίποτα όταν η κυβέρνηση δωρίζει δεκάδες εκτάρια γης στην ακτή σε «στρατηγικούς επενδυτές» για να χτίσουν αφορολόγητα ξενοδοχεία και βίλες για τους πλούσιους.

Πρόκειται για «μεγάλη διαφθορά». Αυτό δεν καταπολεμάται με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Αυτό δεν το παλεύουν όσοι βρίσκονται σε εκείνη την αίθουσα, γιατί είναι αυτοί που το κάνουν.

Οι πολίτες δεν αγγίζουν αυτού του είδους τη διαφθορά, αλλά απλώς την υποφέρουν!

Όαν αρρωσταίνουν και πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

Υποφέρουν από τις σκανδαλώδεις τιμές των καυσίμων που πληρώνουν, λόγω των υψηλών φόρων που τα συνοδεύουν.

Υποφέρουν οι αγρότες που λαμβάνουν τη χαμηλότερη επιδότηση σε σύγκριση με τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι χωριών χωρίς δρόμους, ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων υποφέρουν…

Υποφέρει από το περιβάλλον, το οποίο είναι μολυσμένο και υποβαθμισμένο, γιατί δεν υπάρχει διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Υποφέρουν από τα ερωτήματα που καίνε κάθε χρόνο γιατί το κράτος δεν μπορεί να αγοράσει ελικόπτερο ή αεροπλάνο για να ρίξει νερό, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Το συμπέρασμα;

Οι διαγωνισμοί - είπε ο πρωθυπουργός - θα γίνονται από ξένο πρακτορείο και όχι πλέον από κυβερνητικά υπουργεία ή υπηρεσίες επειδή είναι διεφθαρμένα.

Κι αν ίσως είναι καλύτερα να παραδοθεί ολόκληρη η διακυβέρνηση σε ένα ξένο πρακτορείο;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου