Αλβανία: Πτώση της εστίασης το 2021 εξαιτίας πανδημίας και πληθωρισμού

Αλβανία: Πτώση της εστίασης το 2021 εξαιτίας πανδημίας και  πληθωρισμού

Ο αριθμός των μπαρ και των εστιατορίων στην Αλβανία μειώθηκε το 2021, αν και οι περιορισμοί για τον COVID-19 χαλάρωσαν και η οικονομική δραστηριότητα επέστρεψε σε πιο σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT.

Περίπου 854 εστιατόρια, καφέ ή μπαρ έκλεισαν το 2021, σημειώνοντας αύξηση 5,2% στον συνολικό αριθμό τέτοιων καταστημάτων.

Επί του παρόντος, περίπου 15.500 μπαρ και εστιατόρια λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, σχεδόν επτά χιλιάδες λιγότερα από το 2015.

Αυτή η μείωση έχει προκαλέσει συναγερμό από τους ενδιαφερόμενους του κλάδου, με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Μπαρ και Εστιατορίων να λέει στο Monitor ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την πανδημία. Προειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2022 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης από το ευρύ κοινό, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της αύξησης των τιμών.

«Τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν τα πρώτα που έκλεισαν στην αρχή της πανδημίας. Η πτώση του τζίρου στην καραντίνα και οι περιορισμοί στην οικονομία θα είχαν σίγουρα αυτά τα αποτελέσματα. Με την κρίση που μαστίζει και με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τη μείωση της κατανάλωσης, θα κλείσουν ακόμη περισσότερα», ανέφεραν.

Ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας της Αλβανίας υποφέρει επί του παρόντος από έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω ορισμένων παραγόντων. Οι χαμηλοί μισθοί είναι ένα τέτοιο ζήτημα, όπως και η μαζική μετανάστευση νέων, μορφωμένων και έμπειρων. Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν γυναίκες που δεν μπορούν να αναλάβουν ορισμένους ρόλους λόγω στιγματισμού ή έχουν πάρα πολλές ευθύνες στο σπίτι.

Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους καθώς οι αυξήσεις των τιμών σε στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα καύσιμα και άλλα υλικά συνεχίζουν να επηρεάζουν τα περιθώρια κέρδους.

Η κατανάλωση μειώθηκε επίσης πέρυσι λόγω της πανδημίας, καθώς πολλοί καταναλωτές συνήθισαν να παίρνουν καφέ και γεύματα στο σπίτι ή στο γραφείο, οδηγώντας σε αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η ένωση σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκε αύξηση εσόδων από ιδιοκτήτες στο κέντρο των Τιράνων μετά τον πρόσφατο τελικό της UEFA Conference League. Με την εκδήλωση χιλιάδες Ολλανδοί και Ιταλοί οπαδοί επισκέφθηκαν τα Τίρανα για αρκετές ημέρες, προκαλώντας εκτεταμένη αναστάτωση, συμπεριλαμβανομένων φιλονικιών, τσακωμών με την αστυνομία, βανδαλισμών, επιθέσεων σε ντόπιους και ούρησης στο δρόμο.

Ο δήμος είχε ισχυριστεί ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά λόγω της εμπλοκής της αστυνομίας και του περιορισμού των επισκεπτών, υπήρξε μικρή έως καθόλου διαφορά στα έσοδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου