Μετά το βιβλίο «Βόρειος Ήπειρος - Το δάκρυ του Ελληνισμού», του αείμνηστου μεγαλοδικηγόρου, Υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Αντώνιου Φούσα, η παρουσίαση του οποίου έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, σειρά είχε ένας άλλος πονεμένος Ελληνισμός. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ένας Ελληνισμός που αφανίστηκε, καταστράφηκε και μετακόμισε και, που μπήκε στην ιστορία ως «Μικρασιατική καταστροφή».
Πολλές απορίες και πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν και γεννιούνται γύρω από την εποχή και την καταστροφή αυτή, ερωτήματα και απαντήσεις που δόθηκαν με σαφήνεια και διορατικότητα από δύο αξιόλογους καθηγητές: τον Άγγελο Συρίγο και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου με το αξιόλογο βιβλίο τους «Μικρασιατική καταστροφή 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις».
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε αυτές τις μέρες στην αίθουσα «Παρνασσός», του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, με την συμμετοχή εκατοντάδων φίλων του βιβλίου και των συγγραφέων, υπουργών, βουλευτών, πρέσβεων κι άλλων πολιτικών και τοπικών αξιωματούχων.
Πρώτος που μίλησε για το βιβλίο ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος με γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο εξήρε την αξία του βιβλίου, την επιστημονική ανάλυσή του, την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα των δύο άξιων καθηγητών συγγραφέων ώστε να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε 50 ερωτήματα που γεννιούνται στον καθένα και την καθεμιά για την εποχή εκείνη και που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή.
Στη συνέχεια μίλησαν ο πρώην αντιπρόεδρος κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι δύο συγγραφείς, ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α’ Αθηνών, υφυπουργός Παιδείας και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα μιας δύσκολης εποχής, όπως αυτής της Μικρασιατικής καταστροφής, όπου οι Κεμαλιστές του Ατατούρκ, είχαν βάλει στόχο ν’ αφανίσουν όλον τον χριστιανικό πληθυσμό και όπου εξαφανίστηκαν μόνον Έλληνες 500.000 από δύο εκατομμύρια στο σύνολό τους, τον εθνικό διχασμό που επικρατούσε την εποχή στην Ελλάδα, την ολέθρια καταστροφή και την «τουρκική εθνική νίκη», την ενσωμάτωση των προσφύγων κι άλλα ερωτήματα, για τα οποία ρίχνεται άπλετο φως.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Σχόλια