Η ΕΕ υπέρ του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η ΕΕ υπέρ του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μετά από αρκετές εβδομάδες μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων που ως επί το πλείστον ακινητοποιήθηκαν από την Ουγγαρία, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν τη Δευτέρα (30 Μαΐου) σε έναν πολιτικό συμβιβασμό για την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν πέτυχαν πλήρες εμπάργκο.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, το μερικό εμπάργκο θα περιλαμβάνει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αλλά θα επιτρέψει καθοριστικά μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, περιορίζοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να λάβουν τη νομική απόφαση την Τετάρτη (1 Ιουνίου) για να εγκρίνουν το εμπάργκο πετρελαίου και το 6ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, είπε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η κίνηση «θα μειώσει ουσιαστικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους», καθώς η Γερμανία και η Πολωνία είχαν δεσμευτεί να αποκηρύξουν τις παραδόσεις μέσω αγωγού στην επικράτειά τους.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει στείλει συνολικά 56,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για προμήθειες ορυκτών καυσίμων, με τις πληρωμές για πετρέλαιο που έφτασαν σχεδόν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ να αντιστοιχούν σε προμήθειες αργού πετρελαίου – χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εισβολή της Μόσχας.

Ωστόσο, η συμφωνία υπολείπεται της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέβλεπε την απαγόρευση όλων των εισαγωγών πετρελαίου.

Αυτό δεν συμφωνήθηκε λόγω της σφοδρής αντίθεσης πολλών χωρών της ΕΕ, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών.

Η διατήρηση των αγωγών μακριά από οποιοδήποτε ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου ήταν ένα βασικό αίτημα της Ουγγαρίας, η οποία φοβόταν ότι η απαγόρευση θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της δεδομένης της εξάρτησής της από το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία.

Η στεριανή Ουγγαρία, η οποία εισάγει το 65% του πετρελαίου της από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, συνέχισε να αντιτίθεται στην κύρωση για πολύ καιρό μέχρι τη Δευτέρα και, μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, ζήτησαν εξαίρεση από την απαγόρευση εισαγωγής.

Το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας προκάλεσε πολλές επικρίσεις από άλλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Πολωνία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν για το πόσο θα διαρκέσουν τυχόν εξαιρέσεις του πετρελαίου που παρέχεται μέσω αγωγών, με την τελική ανακοίνωση της συνόδου να αναφέρει ότι «θα επανέλθουν στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Αναμένεται τώρα να αναθέσουν σε διπλωμάτες και υπουργούς της ΕΕ να βρουν μια λύση που θα διασφάλιζε επίσης θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που έχουν διακοπεί.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε πει στους δημοσιογράφους που έφτασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι θα ζητούσε επίσης εγγυήσεις ότι θα μπορούσε να αγοράσει πετρέλαιο δια θαλάσσης εάν οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου σταματήσουν να έρχονται μέσω του αγωγού Druzhba, της κύριας πηγής εισαγωγών αργού στη χώρα. .

«Σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσαν οι ηγέτες της ΕΕ, σε μια συγκαλυμμένη χειρονομία προς τις ανησυχίες της Βουδαπέστης.

Η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εξαίρεση του αγωγού, έχουν δεσμευτεί για ένα de facto κλείσιμο του αγωγού της βόρειας Druzhba μέχρι το τέλος του έτους, είπαν διπλωμάτες της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία εξασφάλισε 18μηνη εξαίρεση από την απαγόρευση για να καλύψει τη μεταπώληση προϊόντων πετρελαίου.

Άλλα μέτρα που προτείνονται ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, την απαγόρευση τριών άλλων ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και την καταχώριση ατόμων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η τελική συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τα 27 κράτη μέλη.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είχε χαρακτηρίσει την ΕΕ πολύ μαλακή απέναντι στη Μόσχα όταν φαινόταν ότι οι ηγέτες δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για την απαγόρευση του πετρελαίου.

«Γιατί εξαρτάστε από τη Ρωσία, από την πίεσή της, και όχι το αντίστροφο; Η Ρωσία πρέπει να εξαρτάται από εσάς. Γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα πουλώντας ενέργεια;». Ο Ζελένσκι ρώτησε τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εικονικής του ομιλίας.

«Γιατί οι τρομοκρατικές τράπεζες εξακολουθούν να συνεργάζονται με την Ευρώπη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Σοβαρές ερωτήσεις», πρόσθεσε.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα προς την πλήρη απαγόρευση του πετρελαίου και να περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται από αγωγούς.

Euractiv.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου