Ερντογάν: Η Τουρκία διέκοψε τις επαφές με την Ελλάδα στο πλαίσιο του υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής

Ερντογάν: Η Τουρκία διέκοψε τις επαφές με την Ελλάδα στο πλαίσιο του υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής

Οι συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας " δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο που αναμένονταν," μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν αργά χθες το βράδυ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα από το αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε στην Τουρκία από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε σε δηλώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα: " Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν."

Λέγοντας, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε ωστόσο, ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει " με τη δική της αστυνομία."

" Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες," είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι ο ίδιος, θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

" Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων," πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το PG/PKK (το συριακό σκέλος του PKK) στη βόρεια Συρία, το οποίο έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές στην Τουρκία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιτυχείς επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία για να προλάβει την οργάνωση ενός τρομοκρατικού διαδρόμου, αλλά και να καταστήσει δυνατή την ειρηνική αποκατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελαίας (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019).

Στην τρομοκρατική εκστρατεία του κατά της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK (έχει καταγραφεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ) ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, και νηπίων. Το YPG είναι ο βραχίωνας του PKK στη Συρία.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θα κάνουν βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών αναμένεται ότι θα έχουν συνομιλίες στο ίδιο πλαίσιο.

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα σχόλια του για την Τουρκία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία διέκοψε τις επαφές στο πλαίσιο του υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής με την Ελλάδα, καθώς ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον κατάλληλος για αυτό, όπως δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο Μητσοτάκης παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην πώληση των συλλογών εκσυγχρονισμού για 80 από τα F-16 που διαθέτει η πολεμική της αεροπορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου