Μακάλιστερ: Η ΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια

Μακάλιστερ: Η ΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια

Μετά από παρόμοιες δηλώσεις ανώτερων εκπροσώπων, ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, Πρόεδρος της Κοινότητας Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τα Σκόπια.

Ωστόσο είπε πως όταν πρόκειται για την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης, η απάντηση είναι η ίδια, «περιμένετε». Σε συνέντευξη τύπου από τα Τίρανα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει χρόνο να χάσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρόνο να χάσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αφού οι χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τονίζουμε ότι αυτή η αποτυχία αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης. Το Ευρώ κοινοβούλιο συνεχίζει να ζητά την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε.

Τέλος, δήλωσε ότι η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος της ΕΕ, και την ευχαρίστησε για τον ρόλο της και την αλληλεγγύη όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, κανένας ξένος Ευρωπαίος αξιωματούχος που όλο αυτό το διάστημα πέρασε από τα Τίρανα δεν αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της χώρας, ούτε στην καταπάτηση των ελληνικών – μειονοτικών περιοχών στη Χιμάρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου