Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» σύμφωνα με την Σερβία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» σύμφωνα με την Σερβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Σερβίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» και την πορεία της προς την ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ πραγματοποίησαν μια τρίωρη συνάντηση με επίκεντρο τον ρόλο της Σερβίας στην περιοχή και τη σχέση της με το Κοσσυφοπέδιο.

«Υποστηρίζουμε επίσης την πρωτοβουλία Open Balkans και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ταχύτερη ανάπτυξή της», φέρεται να είπε ο Χιλ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Βούτσιτς ανέφερε την πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία έχει εφαρμόσει προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι ισχυρισμοί της Σερβίας για τον ρόλο της στην περιοχή έρχονται καθώς η σερβική οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προσπαθεί να αποσχιστεί από τη χώρα και η ίδια η Σερβία προειδοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που διευκόλυνε η ΕΕ ήταν επίσης μια σημαντική ανησυχία στη συζήτηση μεταξύ Βούτσιτς και Χιλ.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Σερβία θα πρέπει να αφιερώσει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου στον διάλογο που έχει σταματήσει από τον περασμένο Ιούλιο.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση τυχόν ανοιχτών ζητημάτων, καθώς και για την επίτευξη μιας διαρκούς συμφωνίας», έγραψε η σερβική προεδρία στη δήλωσή της.

Διαπραγματευτές και από τις δύο χώρες βρίσκονταν στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου, ωστόσο δεν κατάφεραν να καθορίσουν μια τελική ατζέντα ώστε να εξασφαλίσουν μια κοινή συνάντηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου