Ο Πούτιν αναμένεται να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου

Ο Πούτιν αναμένεται να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κηρύξει επίσημο πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, κάτι που θεωρείται ενέργεια που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ οι προσπάθειες κατοχής συνεχίζουν να υποχωρούν.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, τιμά τη νίκη κατά του ναζισμού το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τη συμβολική σημασία και την προπαγανδιστική αξία της.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα σενάριο στο οποίο ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο Πούτιν επέμενε να αναφέρεται στη βάναυση σύγκρουση για μήνες ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας ουσιαστικά λέξεις όπως κατοχή και πόλεμος.

Μια επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη για την κατοχή. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επέτρεπε στον Πούτιν να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να στρατολογήσει νεοσύλλεκτους, τους οποίους αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα λόγω της αυξανόμενης έλλειψης στρατιωτικού δυναμικού.

Τέλος, Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου