Donfried: Το Κόσοβο να πάρει τη θέση που του αξίζει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Donfried: Το Κόσοβο να πάρει τη θέση που του αξίζει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

H Κοσοβάρα Πρόεδρος Vjosa Osmani δήλωσε χθες ότι η σχέση του Κοσσυφοπεδίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλους διεθνείς εταίρους, δεν πρέπει να καθορίζεται από τον διάλογο με τη Σερβία.

Μετά τη συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Βοηθό Γραμματέα για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να είναι εποικοδομητικό μέρος στο διάλογο.

Ενώ η υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, αναφέροντας εδώ τη διαδικασία εξομάλυνσης των συμφωνιών με τη Σερβία, όπου τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούν στην αμοιβαία αναγνώριση.

Ακόμη είπε ότι από την αρχή του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδείξει ειλικρινή εταιρική σχέση και ακλόνητο στρατηγικό προσανατολισμό με συγκεκριμένες ενέργειες και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα συζητήσαμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα και την ανάγκη για πρόοδο στη διαδικασία του διαλόγου με επίκεντρο πάντα την αμοιβαία αναγνώριση. Επανέλαβα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι και συνεχίζει να είναι ένα εποικοδομητικό μέρος στο διάλογο και ότι με την περιγραφόμενη εμπιστοσύνη σε αυτή τη διαδικασία, η οποία επικεντρώνεται στην αμοιβαία αναγνώριση και από την οποία τελικά θα επωφεληθούν οι πολίτες μας. Άδραξα επίσης αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω την απογοήτευσή μας για τη μη εφαρμογή των πολυάριθμων συμφωνιών που υπέγραψε στις Βρυξέλλες η Σερβία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της Σερβίας να διαλύσει τις παράνομες δομές, οι οποίες συνεχίζουν να εκφοβίζουν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια. από άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση», είπε η Osmani.

Η Βοηθός Γραμματέας για το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο σε μια δύσκολη στιγμή για μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη, ειδικά για τα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ σε μια δύσκολη στιγμή, μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και ειδικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αδικαιολόγητος και βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας έδειξε πόσο σημαντικό και επείγον είναι να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο και οι γείτονές του θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική εδραίωση και την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αν και κερδήθηκε με πολλή προσπάθεια, η ειρήνη και η πρόοδος του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Όλοι πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών μας, πράγμα που σημαίνει προώθηση των προσπαθειών για να διασφαλιστεί ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πάρει τη θέση που της αξίζει στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία. για την αμοιβαία αναγνώριση», είπε η Donfried.

«Γνωρίζω ότι ο βάναυσος πόλεμος του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας σε πολλές περιπτώσεις άνοιξε τις παλιές και σκοτεινές μνήμες των Κοσοβάρων, τις εμπειρίες τους, η ενσυναίσθηση και ανθρωπιστική ηγεσία που έχει εκφράσει το Κοσσυφοπέδιο παρά αυτά τα τραύματα που ξαναξυπνούν είναι πολύ έντονη. "Το Κοσσυφοπέδιο έχει συνεχώς έδειξε στον κόσμο ότι όταν οι άνθρωποι το χρειάζονται τότε οι πόρτες του είναι ανοιχτές», είπε η Donfried.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με το Κοσσυφοπέδιο καθώς το τελευταίο επεκτείνει την οικονομία του, ενισχύει την περιφερειακή ολοκλήρωση και χτίζει έναν ισχυρό ενεργειακό τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου