Συμβόλαιο Αλβανίας – Pfizer για 1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19

Συμβόλαιο Αλβανίας – Pfizer για 1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, στην ομιλία της στο αλβανικό κοινοβούλιο παρουσίασε την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Pfizer και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, του Υπουργού Επικρατείας για την Ανασυγκρότηση και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, αναφέροντας ότι η αλβανική κυβέρνηση εγγυάται με τη συμφωνία αυτή τη συνέχιση της διαδικασίας εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι για το 2022 προβλέπεται η αγορά 1 εκατομμυρίου δόσεων εμβολίου Pfizer.

«Η συμφωνία που ψηφίζουμε σήμερα για έγκριση στην αλβανική Βουλή μας δίνει στη διάθεσή μας άλλες 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Pfizer, οι οποίες θα έρθουν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να έχουμε κάθε ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε έγκαιρα, σύμφωνα με το σχέδιο ανταπόκρισης εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η παροχή συνεχών εμβολίων είναι ένα βήμα προς την εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε σε μια κανονικότητα που όλοι αγαπάμε. Δεν χάσαμε λοιπόν χρόνο. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μην υπάρχει κενό με την προμήθεια εμβολίων», είπε η Μαναστίρλιου.

Ακόμη κατά την ομιλία της η Αλβανίδα υπουργός έδειξε ότι συζητείται η εφαρμογή της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

«Ετοιμαζόμαστε με την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να λάβουμε μια άλλη απόφαση, αυτή της εφαρμογής της δεύτερης αναμνηστικής δόσης ή της τέταρτης δόσης για τους ηλικιωμένους και τις ομάδες κινδύνου. Μια απόφαση που, αν ληφθεί, μας βρίσκει προετοιμασμένους όπως σήμερα και θα έχει και φέτος όλες τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων και κυρίως μας δίνει περισσότερες εγγυήσεις ότι η ζωή των ηλικιωμένων προστατεύεται και των οποίων η ασυλία έχει διακυβευτεί. Προστατεύονται, οι ζωές των γιατρών, των νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών επίσης και όλων των κατηγοριών σε κίνδυνο», είπε η Μαναστίρλιου.

Επί του παρόντος, πάνω από το 60% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου κατά του Covid – 19, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 2,8 εκατομμύρια εμβόλια. Η αλβανική κυβέρνηση έχει διαθέσει στον προϋπολογισμό του 2022 περίπου 2,7 δισεκατομμύρια λεκ για την παροχή εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου