Νέα πορεία στο Βελιγράδι κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας

Νέα πορεία στο Βελιγράδι κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας

Με ρωσικές και σερβικές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα χέρια τους, χιλιάδες Σέρβοι πολίτες διέσχισαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ομάδες κόσμου, πολλοί από τους οποίους εθνικιστές, συμμετείχαν στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Σερβίας και της Ρωσίας και φώναξαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ.

«Ήρθα σε αυτή τη διαμαρτυρία για να υποστηρίξω τη Ρωσία και να πω ξεκάθαρα και σταθερά, όχι, στις ενέργειες των αρχών του Βελιγραδίου, οι οποίες πήραν την επαίσχυντη απόφαση να καταψηφίσουν τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Μλάντεν Ομπράντοβιτς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βελιγράδι ψήφισε τρεις φορές υπέρ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και αναστέλλει τη Μόσχα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι όμως, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο και επέτρεψε τακτικές πτήσεις προς τη Μόσχα.

«Όχι στο ΝΑΤΟ» και «Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι είναι αδέρφια» φώναξαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν επίσης συνθήματα κατά του προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος κέρδισε μια νέα προεδρική θητεία στις 3 Απριλίου του τρέχοντος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σε μια κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς σηματοδότησε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία σκέφτεται να αγοράσει περισσότερα από 20 δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου