ΕΕ: Απελευθέρωση βίζας για το Κόσοβο και επιτάχυνση ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων

ΕΕ: Απελευθέρωση βίζας για το Κόσοβο και επιτάχυνση ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ παροτρύνει την ΕΕ να επιταχύνει την απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) για το Κοσσυφοπέδιο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας ζήτησαν από τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell να επιταχύνει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα στο Κοσσυφοπέδιο.

Με επιστολή τους, οι υπουργοί ζήτησαν τα Δυτικά Βαλκάνια να βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, οι υπουργοί πρόσθεσαν ότι θα χορηγηθεί απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και θα δοθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Η επιστολή υπογράφηκε από τον Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών Alexander Schallenberg, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavský, τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar και τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ivan Korčok.

Η επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου.

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι αναμένει από το Συμβούλιο να χορηγήσει απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani.

«Με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, χαιρέτισα την ευθυγράμμιση του Κοσσυφοπεδίου με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η γνήσια και συνεχής δέσμευση στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου είναι απαραίτητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ο Μέτσολα στο Twitter.

Η Osmani εξήγησε ότι η χώρα της ετοιμάζεται να ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς όσο συνεχίζεται ο διάλογος με τη Σερβία.

Ο πρώην υπουργός για την Ευρώπη της Γερμανίας, Michael Roth, ζήτησε επίσης από την ΕΕ την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο, προτρέποντας το μπλοκ να τηρήσει την υπόσχεσή του.

«Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της: έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κοσσυφοπέδιο. Σημασία έχει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου», έγραψε Roth στο Twitter τον Μάρτιο.

Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και των στόχων τους στην ΕΕ έχει τεθεί υπό εκ νέου εξέταση τους τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι φόβοι για ρωσική επιρροή, ιδιαίτερα στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουν οδηγήσει σε αυξημένες εκκλήσεις για επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου