Το 59% των Αλβανών τάσσονται υπέρ των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Το 59% των Αλβανών τάσσονται υπέρ των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μαζί με τη διευθύντρια του Οργανισμού Διαλόγου και Συγκυβέρνησης, Εριντάνα Κάνο, έλαβαν μέρος στη διάσκεψη για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Διαβούλευσης της χώρας. Στα σχετικά ερωτήματα έχουν ληφθεί απαντήσεις πάνω από μισό εκατομμύριο πολιτών της Αλβανίας.

Σχολίασε επίσης μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», όπου περίπου το 59% των συμμετεχόντων υποστήριξε την ολοκλήρωση της Εθνικής Διαβούλευσης.

«Το 59% είναι μια πολύ ισχυρή υποστήριξη παρά το γεγονός ότι για άλλους υπάρχει ισχυρότερη υποστήριξη. Η διαδικασία έγινε με την παρέμβαση που είπα, και φυσικά ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας είχε ψυχολογικό αντίκτυπο, επίσης επειδή υπήρχε πολύς θόρυβος για τη συσχέτιση του πολέμου με τη θέση της Σερβίας.

Δεν περίμενα τον πόλεμο για να μάθω ποια είναι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας. Το δεύτερο δεν ήταν δική μου απόφαση, ούτε αυτής της κυβέρνησης, να υπάρξει η Σερβία στα Βαλκάνια. Την έχουμε εδώ, είναι ένας γείτονας που θα είναι πάντα εκεί.

Από την άλλη, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan) δεν είναι μόνο για τη Σερβία. Προστατεύει τα συμφέροντά μας. Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι μια πρωτοβουλία συγκλίνουσας σημασίας. Όταν μιλάμε για ειρήνη, η ειρήνη γίνεται με τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» αυτών που είχαν προβλήματα ή με αυτούς που έχουν προβλήματα, αλλά με αυτούς που δεν έχουν ειρήνη. Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ένα σημαντικό συμφέρον των Αλβανών», είπε ο Ράμα.

Ωστόσο εντός της αλβανικής πολιτικής σκηνής υπάρχουν πολλές φωνές που επιμένουν πως μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την εγκληματικότητα στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα δε με την απόφαση Ράμα να νομιμοποιήσει την κάνναβη, κανένας δεν εγγυάται πως θα μειωθεί η εγκληματικότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου