Πραγματοποιήθηκε ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-ΕΕ για την Ρωσία

Πραγματοποιήθηκε ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-ΕΕ για την Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον, τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία. Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μόρα εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ενρίκε Μόρα και η Βικτόρια Νούλαντ καλωσόρισαν την εξαιρετική ενότητα που επιδείχθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην έκτακτη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο των Ηγετών της G7, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε.

«Καταδίκασαν τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και βάρβαρο πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο επέτρεψε επίσης η κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις που πλήττουν αμάχους προκαλούν τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμούς σε πολίτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν για να παρακολουθήσουν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιραστούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με συμμάχους, εταίρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση, και θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Επιπροσθέτως συζήτησαν πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τόνισαν παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να προτρέπουν την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τέλος αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου