Τι συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΣ
Οι διατάξεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της εθνικής σύνταξης των Ελλήνων ομογενών από την Αλβανία και την πρώην ΕΣΣΔ και οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, συζητήθηκαν διεξοδικά στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των παλιννοστούντων αλλά η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί τους λένε πως η ρύθμιση που εισάγει το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να βοηθήσει τους παλιννοστούντες να πάρουν σύνταξη.
Παρά τους περιορισμούς, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα, «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες, και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μια αδικία», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου επισήμανε ότι μέχρι τώρα, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, είχε ως προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια, «αυτό δηλαδή, που ισχύει ως γενική προϋπόθεση, για το σύνολο των ασφαλισμένων». «Το κριτήριο όμως της διαμονής, κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης στους συμπολίτες μας αυτούς, μιας και τα σύνορα των χωρών διαμονής τους άνοιξαν το 1990, στην καλύτερη των περιπτώσεων», είπε.
Η προτεινόμενη διάταξη, που ισχύει από 1.1.2022 και για μια μεταβατική περίοδο 10 ετών η οποία λήγει το 2032, «θέτει ως απαίτηση τα 30 αντί για τα 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, ώστε μετά από μια 10ετία, οι προϋποθέσεις εξομοιώνονται για όλους δικαιούχους και πλέον απαιτούνται κανονικά 40 έτη διαμονής».
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε εξάλλου, ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που ήδη λαμβάνουν οι συνταξιούχοι παλιννοστήσαντες ομογενείς, καθώς αλλάζει από εδώ και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού της και ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός της. Μέχρι τώρα, η σύνταξη υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονταν τα χρόνια της διαμονής τους, από τα 40 χρόνια.
Τι είπαν η Ηλιάνα Κανταΐδου και ο Στέφανος Τανιμανίδης
Πλήρη εθνική σύνταξη με 20ετή αντί 30ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, ζήτησε η Ηλιάνα Κανταΐδου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών (ΠΟΣΕΠ), κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, στην επιτροπή της Βουλής.
«Η ομοσπονδία μας, ως η μοναδική αντιπροσωπευτική δευτεροβάθμια οργάνωση και θεσμικό όργανο, που από το 1996 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση, απευθύνεται σήμερα σε εσάς για να σας ευχαριστήσει, και την κυβέρνηση, για την πρωτοβουλία τροποποίησης των νομοθετικών διατάξεων του ν.4387/2016, του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου», είπε η Ηλιάνα Κανταΐδου.
«Ο νόμος αυτός κατά την άποψή μας, παραβιάζει, καταστρατηγεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ομογενών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι προφανές ότι αυτή η κατηγορία των Ελλήνων είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που –για αντικειμενικούς λόγους– δεν θα μπορούσαν να διαμένουν στην Ελλάδα για 40 έτη όπως ορίζει το άρθρο 2 του παραπάνω νόμου, ώστε να δικαιούνται την πλήρη συνταξιοδότηση».
Μπορεί οι ομογενείς να άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από το 1990, όμως η νόμιμη διαμονή τους μαζικά και ουσιαστικά ξεκίνησε από το 2000, με το νόμο περί Αποκατάστασης των Παλιννοστούντων Ομογενών, είπε η Ηλιάνα Κανταΐδου, που υπενθύμισε ότι ο ν.2790/2000 ήταν αυτός που έδινε στους ομογενείς τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και νομιμοποίησης. «Επομένως, εφόσον από το 2000 μέχρι σήμερα συμπληρώνονται 20 έτη συνεχόμενης νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, και να θέλουν οι ομογενείς, δεν συμπληρώνουν τα 40 είτε τα 30 έτη», είπε η Ηλιάνα Κανταΐδου και πρόσθεσε: «Ζητάμε τα 30 έτη να γίνουν 20, για έναν και μοναδικό λόγο: Να εξυπηρετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία».
Αναφερόμενη στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών, προέβλεψε ότι η προϋπόθεση να διαμένουν στη χώρα επί 35 έτη για πλήρες επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη των ομογενών και σε αυτές τις διατάξεις.
Ο Στέφανος Τανιμανίδης, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι «μιλάμε για την ομάδα εκείνη των Ελλήνων ομογενών των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση αποκόπηκαν από τη μητροπολιτική Ελλάδα για μια σειρά λόγους. Υπέστησαν τις διώξεις επί σταλινισμού, μια γενοκτονία 50-60 χιλιάδων συμπατριωτών μας. Και δυστυχώς, με την επιστροφή τους εδώ, μετά το '89 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την εμπόλεμη περιοχή, δεν υπήρξε εθνική πολιτική για την υποστήριξή τους, κυρίως για την παραμονή τους στις χώρες που έζησαν για 80 χρόνια».
«Δηλαδή, 500.000 Έλληνες τους είχαμε ξεχάσει. Ήρθαν εδώ και δυστυχώς δεν υπήρξε και εθνική πολιτική για το πού θα εγκατασταθούν. Ο καθένας άναρχα πήγαινε από δω και από κει. Δεν υπήρξε πολιτική για την κοινωνική ένταξη, δεν υπήρξε πολιτική για τη στεγαστική και την εργασιακή αποκατάσταση», επέμεινε ο Στέφανος Τανιμανίδης.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Ανεπαρκή χαρακτήρισε η αντιπολίτευση τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για την εθνική σύνταξη των ομογενών, από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση, και κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να ακούσει τους εκπροσώπους των ομογενών, που επισήμαναν ότι η προϋπόθεση 30ετούς διαμονής στη χώρα, δεν θα επιτρέψει την καταβολή πλήρους εθνικής σύνταξης για τη συντριπτική πλειονότητά τους.
«Η νομοθετική πρόβλεψη για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν τους ικανοποιεί», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός. «Τους είχατε υποσχεθεί δίκαιη ρύθμιση και με αυτό που φέρνετε τώρα, προφανώς δεν το κάνετε. Προβλέπετε με τη διάταξη ότι θα απαιτούνται 30 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής, για να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς. Πρόκειται προφανώς για μία ανεπαρκή ρύθμιση, με μεγάλη καθυστέρηση. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται στα 15 έτη. Αυτό καταθέσαμε και γραπτά στη σχετική τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020. Δυστυχώς δεν τη δεχτήκατε. Όμως, επίσης, δεν εφαρμόσατε και τη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επανακαταβολή του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, την οποία είχατε κόψει το 2012 με το νόμο 4093».
«Όσο κι αν αυτό το καλλωπίσετε, όσο και αν το εξωραΐσετε, όσο και αν προσπαθήσετε να πείτε ότι επιτέλους δικαιώνεται ένα αίτημα πολλών χρόνων, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ομογενών έχουν δώσει την απάντηση», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, που υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να περικόπτεται η εθνική σύνταξη των ομογενών, «αφού είναι προφανές ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά το 1992 και αποκτώντας την κάρτα ομογενούς το 1998, δεν είναι δυνατό να συμπληρώνουν 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα πριν το 2038».
«Για το ΚΚΕ δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση και πρέπει να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
«Είναι απαραίτητο να στηρίζουμε τους ομογενείς, τον απανταχού Ελληνισμό που διατηρεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ειδικά σε χώρες που δεν είναι και τόσο φιλικές απέναντί μας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση να τους θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους, η έμπρακτη υποστήριξη πρέπει να είναι συνεχής χωρίς κενά».
«Το νομοσχέδιο τροποποιεί διάταξη του νόμου 4387/16 που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ, τη διαμονή επί 40 χρόνια στη χώρα μας, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί, με δεδομένο πως τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη θα απαιτούνται πλέον 30 χρόνια αντί για 40, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη από 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ομογενείς μας από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια