Μπορεί το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Μπορεί το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύουμε συνεχώς άρθρα που αφορούν τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ελλάδας, μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Επίσης είναι απορίας άξιο πως αρκετές χώρες στην ευρύτερη περιοχή, ζητούν άμεση ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του νεότερου κρατιδίου των Βαλκανίων, το οποίο δεν αναγνωρίζουν ακόμη όλα τα μέλη του.

Φυσικά στους υποστηρικτές της νατοϊκής ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται πρώτη η Τουρκία, η οποία και το τελευταίο διάστημα επιθυμεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως δύναμη σταθερότητας και διαλόγου, χωρίς όμως να αφήνει στην άκρη την προκλητική της ρητορική.

Ωστόσο, νατοϊκός αξιωματούχος του που είναι στο πλευρό της αποστολής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε πως τα κριτήρια για ένταξη στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, περιέχονται στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και η ίδια η διαδικασία ένταξης πραγματώνεται μέσω επτά βημάτων.

Επιπλέον, το άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον ορίζει ότι τα μέρη μπορούν να προσκαλέσουν οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος που είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της παρούσας Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού να προσχωρήσει στους κόλπους της.

Έτσι κάθε κράτος που λαμβάνει πρόσκληση μέσω αυτού του τρόπου, έχει το δικαίωμα να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, αφού καταθέσει το οριζόμενο έγγραφο προσχώρησής του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μετά από αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση με τη σειρά της θα στείλει ειδοποίηση στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της συγκεκριμένης αμυντικής συμμαχίας.

Ωστόσο για να επιτευχθεί η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, κατά τους ισχύοντες κανονισμούς, θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστεί ως κρατική οντότητα από όλα τα κράτη – μέλη της νατοϊκής συμμαχίας, άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση, και υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς μέχρι στιγμής τέσσερα κράτη δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώρισή του. Λόγος γίνεται για τις Σλοβακία, Ισπανία, Ελλάδα και Ρουμανία.

Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, αν και δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Πρίστινα, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα στηρίξει την προώθησή του στους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί ακόμη στην αναγνώρισή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου