Την ακλόνητη υποστήριξη στην Αλβανία εξέφρασε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Την ακλόνητη υποστήριξη στην Αλβανία εξέφρασε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Τον Υπουργό Πολιτικής Ασφάλειας στο Ουγγρικό Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου, Péter Sztáray, υποδέχθηκε ο Αλβανός ΠτΔ Ιλίρ Μέτα, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία για να γιορτάσει την 100η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τα εγκαίνια του αγάλματος της βασίλισσας Geraldina (σύζυγος του Αλβανού βασιλιά Αχμέτ Ζώγκου) στα Τίρανα.

Ο Πρόεδρος Μέτα εξήρε τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των σχέσεων και της συνεργασίας που παραδοσιακά είναι πολύ καλές μεταξύ των δύο χωρών στις πιο σημαντικές και κρίσιμες στιγμές ιστορικής καμπής όχι μόνο της Αλβανίας, αλλά και της Ουγγαρίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, ο Πρόεδρος Μέτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την στήριξη και την ενθάρρυνση της Ουγγαρίας προς την την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τη βοήθεια της χώρας του στο πλαίσιο της Ουγγρικής Προεδρίας των V4 και V4-WB6.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Μέτα είπε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε «με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την επιστροφή της βασιλικής οικογένειας και της αξέχαστης βασίλισσας Geraldina στην Πατρίδα».

«Αυτή η φιλία έχει ήδη απαθανατιστεί με το άγαλμα του Σκεντέρμπεη σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Βουδαπέστης. Όπως και σήμερα, θα έχουμε το άγαλμα της βασίλισσας Geraldina στα Τίρανα και τις επόμενες μέρες αποφάσισα να επικοινωνήσω με την Πρόεδρο της Βουλής και άλλους παράγοντες για να διαιωνίσουμε τη μνήμη της μέσω της έγκρισης κρατικού παράσημου προς τιμή της βασίλισσας, για όλες τις γυναίκες, για όλα τα κορίτσια που προβάλλουν τη χώρα μας, αλλά και που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των Αλβανίδων γυναικών και κοριτσιών, γιατί αυτό είναι απαραίτητο για να έχουμε μια αληθινά ευρωπαϊκή Αλβανία», πρόσθεσε ο Μέτα.

Από πλευράς του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Sztáray είπε ότι, είναι τιμή και προνόμιο που βρίσκεται στα Τίρανα με την ευκαιρία της 100ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ουγγαρίας

«Σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτάμε πίσω στην ιστορία και είναι ξεκάθαρο ότι οι Αλβανοί έχουν συνδεθεί με τους Ούγγρους για αιώνες ξεκινώντας από τον Σκεντέρμπεη με τον Γιάνος Χουνιάντι, αλλά και κατά τον εικοστό αιώνα με τη βασίλισσα της Αλβανίας Geraldina, που ήταν ηρωίδα για τα δύο έθνη μας», είπε.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, φέρνοντας μηνύματα για τη φιλία μεταξύ των δύο λαών μας καθώς και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στενά με την Αλβανία για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας για την ένταξή σας στην ΕΕ, και ελπίζουμε ότι η Αλβανία θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγγύς μέλλον! Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας», δήλωσε ο Sztáray.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου