Η Αλβανία προτελευταία στην Ευρώπη για την υγειονομική περίθαλψη (Έρευνα)

Η Αλβανία προτελευταία στην Ευρώπη για την υγειονομική περίθαλψη (Έρευνα)

Η Αλβανία κατατάχθηκε προτελευταία στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της μόνο τη Μάλτα για τις κακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σύμφωνα με τον δείκτη που δημιουργήθηκε από τη βάση δεδομένων για την ποιότητα ζωής "Numbeo" για το 2022.

Όπως αναφέρει το Monitor, η Αλβανία βαθμολογήθηκε με μόνο 50,5 βαθμούς για την ποιότητα των υπηρεσιών και 87,9 βαθμούς για τις δαπάνες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αξιολογείται με σύστημα αξιολόγησης όπου το χαμηλό επίπεδο υποδηλώνει τα αρνητικά αποτελέσματα και οι υψηλές τιμές υποδηλώνουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας.

Στην περιοχή, η Αλβανία κατατάχθηκε τελευταία τόσο ως προς τις υπηρεσίες όσο και ως προς τον δείκτη δαπανών του προϋπολογισμού σε σύγκριση με τη Σερβία, τα Σκόπια και τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν τον δείκτη.

Στον κόσμο, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Δανία κατατάχθηκαν στην κορυφή της λίστας για τα υψηλά ποσοστά στην ποιότητα υπηρεσιών και δαπανών για την υγεία, ενώ την χαμηλότερη κατάταξη είχε η Βενεζουέλα, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, η Μάλτα, η Λευκορωσία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Καμπότζη.

Ο «Numbeo» εξήγησε ότι ο Δείκτης Υγείας είναι μια αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, των επαγγελματιών υγείας, του εξοπλισμού, του προσωπικού, των γιατρών, του κόστους κ.λπ.

Από αναλυτικότερα στοιχεία του δείκτη στην Αλβανία, προέκυψε ότι η υψηλότερη αξιολόγηση δόθηκε στη γεωγραφική εγγύτητα των υπηρεσιών υγείας με 66 μονάδες και στις δεξιότητες των γιατρών με 54,3 μονάδες, ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία στην κακή ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού, χρόνος αναμονής και το κόστος υπηρεσιών.

Άλλες αναφορές και δείκτες έχουν επίσης δώσει κακές εκτιμήσεις για το αλβανικό σύστημα υγείας.

Επίσης για να κατανοηθεί η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και την περιοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η Παγκόσμια Τράπεζα διεξήγαγε μια αξιολόγηση για να διευκρινίσει την ικανότητα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Εκεί σημείωσε ότι οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στα Δυτικά Βαλκάνια σε ολόκληρη την περιοχή είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περιοχή, η έλλειψη κονδυλίων για το συστήματα υγείας πλήττεται συχνά από οικογένειες, των οποίων τα άμεσα (από την τσέπη) τους έξοδα είναι υψηλά. Για παράδειγμα, για την περιοχή συνολικά αυτό κυμαίνεται από 37 τοις εκατό στη Σερβία και Μαυροβούνιο, έως 50 τοις εκατό στην Αλβανία, σε σύγκριση με 14,9 τοις εκατό στην ΕΕ.

Η Αλβανία είναι μια από τις χώρες που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε χαμένες ζωές ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Συγκριτικά στοιχεία της Eurostat και εθνικές περιφερειακές στατιστικές δείχνουν ότι η Αλβανία, μαζί με δύο άλλες χώρες της περιοχής, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, είναι οι τρεις χώρες που έχουν καταγράψει την υψηλότερη αύξηση πρόσθετης θνησιμότητας από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία εξαπλώθηκε σταδιακά την Ευρώπη έως τον Σεπτέμβριο 2021.

Άλλα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι στη χώρα από τον Απρίλιο του 2020, όταν το κύμα της πανδημίας άρχισε να εμφανίζει τις πρώτες του συνέπειες στην Αλβανία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, έχουν σημειωθεί περίπου 11 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων περιόδων 2016-2019.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια