Χιλιάδες Αλβανοί του Κοσόβου αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους

Χιλιάδες Αλβανοί του Κοσόβου αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους

Περίπου 4.600 Κοσοβάροι έχουν αποποιηθεί της υπηκοότητά τους κατά το 2021.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου αναφέρουν ότι ο κύριος λόγος για την παραίτηση από την ιθαγένεια είναι ότι δεν επιτρέπονται δύο υπηκοότητες σε διαφορετικές χώρες, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί Αλβανοί του Κοσόβου.

Ο Behar Haziraj, ανώτατος υπάλληλος μέσων ενημέρωσης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκησης, σε δήλωση του στο Radio Kosova, αναφέρει τον αριθμό εκείνων που για διάφορους λόγους αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους.

«Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, από την Ιθαγένεια της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 4.594 άτομα. Από αυτούς, 2.359 είναι άνδρες και 2.235 γυναίκες. Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία που επεξεργάζονται μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ αφού δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Δεκέμβριος, δεν έχουμε τα στοιχεία για αυτόν τον μήνα», είπε.

«Οι λόγοι για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι παραιτούνται από την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου, είναι επειδή πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών που δεν είναι μέρος της ΕΕ. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός των πολιτών μας έχει ήδη ζήσει για χρόνια σε αυτές τις χώρες και ένας μεγάλος αριθμός έχει γεννηθεί σε αυτές τις χώρες και ως εκ τούτου έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιθαγένεια και υποχρεούνται να απαλλαγούν από την προηγούμενη ιθαγένεια σε περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα αυτής της χώρας», είπε ο Haziraj.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, 362 άτομα απέκτησαν την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου, από το 2017 έως το 2020, 20 χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν παραιτηθεί από την υπηκοότητά τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου