Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά από την UNESCO την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ ζητά από την UNESCO την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό

Η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα (Olta Xhaçka), συμμετείχε στην 41η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία συνέπεσε με την 75η επέτειο από την ίδρυση αυτού του εν λόγω οργανισμού.

Η Αλβανία ΥΠΕΞ εξήρε τη συμβολή που προσφέρει η Αλβανία στο σύστημα του ΟΗΕ, ενώ επιβεβαίωσε ότι η χώρα της στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η για τον εκσυγχρονισμό και τον στρατηγικό της μετασχηματισμό.

Επίσης έφερε για άλλη μια φορά υπόψη όλων των χωρών-μελών του οργανισμού, το θέμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, βάσει της αρχής της ένταξης.

«Η συμπερίληψη του Κοσσυφοπεδίου, όχι μόνο θα ήταν το σωστό, αλλά είναι μια αναγκαιότητα, εάν η πραγματική προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες διεκδικήσεις σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς παρά μέσω κοινών εθνικών και διεθνών προσπαθειών. Επομένως ελπίζω ειλικρινά ότι θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει ευπρόσδεκτο το Κοσσυφοπέδιο εδώ, ώστε οι πολίτες του, Αλβανοί, Σέρβοι και άλλοι, να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την σπουδαία κοινότητα και να εργαστούμε μαζί με άλλα κράτη για την προώθηση των αρχών και των αξιών που μας ενώνουν όλους», ανέφερε η Αλβανίδα υπουργός στην ομιλία της.

Καλωσορίζοντας και συγχαίροντας τον οργανισμό για αυτή την επέτειο, η Τζάτσκα εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη συνέχιση του μοναδικού ρόλου και της συμβολής του οργανισμού στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Αν και η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να μην ακολουθεί «πιστά» τις συστάσεις της UNESCO και κατά καιρούς να πράττει του κεφαλιού της, με τελευταίο παράδειγμα την οδική παράκαμψη του Αργυροκάστρου.

Επίσης η πρόσφατη έκκληση της ΕΕ για επιστροφή της γης στην σερβική Μονή του Ντέτσανι στο Κόσοβο, να αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για να ζητά την άμεση ένταξη του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου