Πως γιόρτασε η Κύπρος την 28η Οκτωβρίου

Πως γιόρτασε η Κύπρος την 28η Οκτωβρίου

Γαλανόλευκα στολίστηκε το νησί της Αφροδίτης, η Κύπρος μας, για να περιμένουν και να γιορτάσουν οι κάτοικοί της την εθνική εορτή, την 28η Οκτωβρίου, μεγαλοπρεπώς, διότι είναι και δική τους γιορτή, όπως είναι και γιορτή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως είναι γιορτή του απανταχού Ελληνισμού.

Γιορτάζουν κι αυτοί την ημέρα του μεγάλου ΟΧΙ, του θριάμβου του ελληνικού στρατού, σ' έναν άνισο αγώνα, ενάντια μιας υπερδύναμης, την φασιστική Ιταλία.

Πολλούς αγώνες και πολλά ΟΧΙ έχουν δώσει και έχουν πει οι Κύπριοι στην ιστορική τους αναδρομή. Με την σημαντική αντίσταση στη Λευκωσία και Αμμόχωστο το 1570 κατά των Οθωμανών οι οποίοι την κατέκτησαν και ακολούθησαν σφαγές χριστιανών Ελλήνων και Αρμενίων. Με τον ένοπλο αντιαποικιακό αγώνα 1955-1959 κατά των εισβολέων Εγγλέζων οι οποίοι προσάρτησαν την Κύπρο το Νοέμβριο του 1914 και το 1925 την ανακήρυξαν αποικία τους και που με τον αγώνα αυτόν οι Βρετανοί ενέδωσαν στον ελληνοκυπριακό αγώνα και συναίνεσαν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου ιδρύοντας ένα ανεξάρτητο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το μεγάλο ΟΧΙ το είπαν το 1974 με την εισβολή του Αττίλα, με τις ίδιες αντιξοότητες, αβοήθητοι όμως και προδομένοι. Εκατοντάδες οι μάρτυρες, κατά χιλιάδες οι αγνοούμενοι. Το νησί διχοτόμησε.

Πάντα ονειρεύονταν και επιθυμούσαν την ένωση τους με τον εθνικό κορμό, την Ελλάδα. Αντιμετώπισαν θετικά τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλοκρατία, πιστεύοντας πως θα οδηγούσε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν πως το νησί ήταν ιστορικά ελληνικό και πίστευαν πως η ένωση με την Ελλάδα ήταν φυσικό δικαίωμα.

Τον Ιανουάριο του 1950 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου οργάνωσε το Ενωτικό Δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα έδειξε την ισχυρή θέληση των Ελληνοκυπρίων για Ένωση.

Σήμερα παλεύουν για μια ενιαία Κύπρο, χωρίς εισβολείς και ξένα στρατεύματα.

Στη Λευκωσία ο εορτασμός άρχισε με την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό «Απόστολου Βαρνάβα», χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομου Προδρόμου, της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Νιόβης Παρισιανού και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Πλήθος κόσμου, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, παρακολούθησαν μαθητικές παρελάσεις στη Λευκωσία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr

Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου