Επιστολή επιφανών Βορειοηπειρωτών στον Μητσοτάκη για το συνταξιοδοτικό

Επιστολή επιφανών Βορειοηπειρωτών στον Μητσοτάκη για το συνταξιοδοτικό

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 του Ν. 4387/2016, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου, εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία ρυθμίσεις για όλους τους ομογενείς προερχόμενους από τις χώρες του τέως ανατολικού στερεώματος, συμπεριλαμβανομένων και ημών των Βορειοηπειρωτών, σύμφωνα με τις οποίες η πλήρης εθνική σύνταξη χορηγείται εφόσον ο υποψήφιος συνταξιούχος διαμένει σαράντα χρόνια μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα μεταξύ του δέκατου πέμπτου έτους της ηλικίας και του έτους συνταξιοδότησής του. Αλλιώς, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά ένα τεσσαρακοστό για κάθε χρόνο που υπολείπεται. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, όλοι εμείς που δεν συμπληρώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής στην Ελλάδα αποστερούμαστε σημαντικό συνταξιοδοτικό εισόδημα για ίση εργασία με ντόπιο εργαζόμενο, και κάτι ανάλογο αποστερούνται και οι άποροι.

Δεδομένου ότι εμείς ήρθαμε στην Ελλάδα μετά το 1990, λόγω αποκλεισμού, όπως γνωρίζετε από τα συρματοπλέγματα του Ψυχρού Πολέμου και μας χορηγήθηκε Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) με καθυστέρηση, το 1998, ύστερα από ανεξήγητες παλινδρομήσεις, είναι αντικειμενικά αδύνατη η προβλεπόμενη συμπλήρωση 40 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα.

Η παράταξη της ΝΔ, από θέση αντιπολίτευσης τότε, αντιλαμβανόμενη την κατάφωρη αδικία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών και όλων των ομογενών, δεσμεύθηκε προεκλογικά να άρει την αδικία αυτή, η οποία στην πραγματικότητα είχε αρχίσει από πιο πριν, με την κατάργηση του προνοιακού βοηθήματος για τους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όλοι εμείς οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες αισθανόμαστε απογοητευμένοι και βαθύτατα προσβεβλημένοι από την αδικία που εξακολουθεί να μας γίνεται βάσει του ανωτέρω νόμου, τον οποίο η κυβέρνησή σας τηρεί ακόμα σε ισχύ, παρά τις διαβεβαιώσεις από εσάς προσωπικά, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ότι θα τον ανέτρεπε. Η συμπεριφορά αυτή αποψιλώνει την εθνική μας αξιοπρέπεια και πλήττει την εθνική μας περηφάνια, διότι εμείς οι Βορειοηπειρώτες δεν υπήρξαμε ποτέ επαίτες προς την πατρίδα, απεναντίας υπήρξαμε οι βασικοί ευεργέτες του έθνους και αγωνιστές για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, γι' αυτό και δεν ζητάμε καμιά ελεημοσύνη και χάρη από κανέναν, παρά μόνο δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση με όλους τους Έλληνες. Δεν θα δεχθούμε ποτέ να θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επιπλέον ελληνικό δικαστήριο έκρινε παράνομη την περικοπή του επιδόματος απορίας προς Βορειοηπειρώτη, με το σκεπτικό ότι δεν απαιτείται παραμονή τριάντα πέντε ετών για να δικαιούται ολόκληρο το επίδομα, σύμφωνα με το νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή λίγο πριν κλείσει, αλλά το ελληνικό κράτος ούτε αυτόν το νόμο εφαρμόζει.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πέραν της κατάφωρης αδικίας που υφίσταται ο βορειοηπειρωτικός πληθυσμός, η μεταχείριση αυτή προκαλεί τεράστια εθνική ζημιά στη συσπείρωση του λαού, γιατί αυτά που ζητάμε είναι λιγότερα και από τα κονδύλια που διατίθενται για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Πιστέψαμε στην κυβέρνησή σας, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε ως προς τα δικά μας αιτήματα. Όμως θα συνεχίσουμε και αν χρειαστεί θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα μέχρι την οριστική δικαίωσή μας.

Τέλος, ελπίζοντας στην κατανόησή Σας για την επίλυση του θέματος, δεχτείτε τα σέβη και την βαθιά εκτίμησή μας.

Αχιλλέας Βασιλείου - γλύπτης

Ανδρέας Ζαρμπαλάς - ποιητής

Γρηγόρης Κοντούρης - αρχιτέκτονας

Δώρης Κυριαζής - αναπληρωτής καθηγητής φιλολογίας ΑΠΘ

Τηλέμαχος Κώτσιας - συγγραφέας

Νικόλαος Λάμπρου - ηθοποιός

Νικόλαος Λώλης - γιατρός, διευθυντής πτέρυγας Νοσοκομείου Σωτηρία

Γιώργος Μήτσης - ζωγράφος, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών

Νικόλαος Νίκας - εκδότης

Κώστας Νούσιας - μουσικός

Σταύρος Ντάγιος - ιστορικός

Άλκης Παππάς - γιατρός

Θωμάς Στεργιόπουλος - γιατρός, συγγραφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου