Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δεν αποδέχονται την λύση δύο κρατών για την Κύπρο

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δεν αποδέχονται την λύση δύο κρατών για την Κύπρο

Το Κυπριακό και η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι αξιώσεις και τα προαπαιτούμενα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θέτουν η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αδιανόητα και απαράδεκτα.

«Η οδός που ακολουθούμε, που βασίζεται στην προσπάθεια για έναν δημιουργικό διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι η μόνη οδός. Οποιαδήποτε άλλη οδός είναι συνταγή καταστροφής», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Ειλικρινά διερωτώμαι πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός εάν ο Τούρκος ηγέτης αντί να επενδύει σε μια κούρσα εξοπλισμών επένδυε στην ευημερία του λαού του. Εάν αντί να επιδιώκει να παρεμποδίσει του γείτονες ακολουθούσε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις», ανέφερε.

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μας δοθεί η ευκαιρία να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας. Να δημιουργήσουμε ένα κράτος μακριά από εξαρτήσεις, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις, μακριά από οποιαδήποτε κατοχικά στρατεύματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία όλων των τριμερών και περιφερειακών συνεργασιών της Κύπρου και της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας μιας «λεκάνης, η οποία θα είναι υπόδειγμα και ειρήνης».

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία, όπως είπε, «γεννά έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση για μια συμπεριφορά που ξεφεύγει πλήρως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου