Soreca και Ράμα επιβεβαίωσαν την Έκθεση προόδου της Αλβανίας στην ΕΕ

Soreca και Ράμα επιβεβαίωσαν την Έκθεση προόδου της Αλβανίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Luigi Soreca πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έκθεση προόδου της ΕΚ, που δημοσιεύθηκε χθες. Ο αρχηγός της κυβέρνησης είπε ότι η ΕΚ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Αλβανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι αυτή η έκθεση αποτελεί οδηγό για την Αλβανία.

Ο Ράμα από πλευράς του είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο πιο δίκαιος και αμερόληπτος εταίρος στην κρίση και την αξιολόγηση της προόδου των χωρών.

«Η έκθεση που λαμβάνουμε σήμερα είναι μια άλλη σε συνέχεια των άλλων. Όταν η Επιτροπή επιβεβαιώσει την πεποίθησή της ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει επίσημα αυτό που είχε αποφασιστεί προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ξεκινήσει τη συζήτηση για την ένταξη με την ΕΕ. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι που τόνισα στα φόρουμ του υψηλότερου επιπέδου ότι βρίσκουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν δίκαιο, αμερόληπτο, αυστηρό εταίρο που αξιολογεί την πρόοδο με βάση την επιτόπια έρευνα. Για αυτόν τον λόγο, θα επαναλάβω σήμερα, δεν υπάρχει παρόμοια δομή σε καμία πρωτεύουσα», είπε ο Ράμα.

Από πλευράς του ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Luigi Soreca σχολίασε την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία, εστιάζοντας στα κύρια σημεία της, λέγοντας πως η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρέπει να προχωρήσει με τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης. Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επικεφαλής διπλωμάτης είπε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία έχει ακόμη να κάνει με την διαδικασία ελέγχου, καθώς και με την ελευθερία της έκφρασης.

«Η έκθεση λέει ότι παρά τις προκλήσεις, η Αλβανία συνέχισε να σημειώνει πρόοδο σε απτές μεταρρυθμίσεις. Η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις και η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί πριν από το τέλος του έτους, γίνεται εντατική δουλειά με τους ηγέτες της ΕΕ.

Στον τομέα της νομικής μελέτης υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η ελευθερία του λόγου, οι λεκτικές επιθέσεις και οι εκστρατείες λασποποίησης εναντίον δημοσιογράφων δεν πρέπει να συνεχιστούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανεξαρτησία του ρυθμιστή των μέσων ενημέρωσης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυτορύθμιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να διασφαλίσει πιθανές αλλαγές στη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας. Οι βασικοί τομείς στους οποίους αναμένεται πρόοδος είναι η διαδικασία ελέγχου και η επέκτασή της και η καταπολέμηση του εγκλήματος της διαφθοράς, γιατί πρώτα απ' όλα είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των πολιτών», δήλωσε Soreca.

Ο Ράμα με τις σημερινές του δηλώσεις, φαίνεται να αλλάζει στάση 180 μοιρών απέναντι στην ΕΕ, την οποία μέχρι χθες χαρακτηρίζει επανειλημμένα «όμηρο του εθνικισμού», ενώ τώρα επαινεί την «δίκαιη» κρίση της.

Όσο για τα σοβαρά προβλήματα του ιδιοκτησιακού στην ΕΕΜ, των θεμελιωδών ελευθεριών της, του πορίσματος της δολοφονίας του Κ. Κατσίφα (που αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης και τόσων άλλων σοβαρών θεμάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, θα ήταν πραγματικό θαύμα εάν έχουν αναφερθεί έστω και στα «ψιλά γράμματα» της έκθεσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου