Μπορέλ και Μπλίνκεν προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση στο Κόσοβο

Μπορέλ και Μπλίνκεν προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση στο Κόσοβο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι ο διάλογος μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα πρέπει να συνεχιστεί άμεσα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Μπόρελ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με τον Στάνο, αυτές οι συνομιλίες είχαν ως στόχο τη μείωση των εντάσεων και την επαναφορά των μερών στο τραπέζι του διαλόγου. Επίσης πρόσθεσε ότι αυτές οι συνομιλίες έγιναν επίσης για να μην επαναληφθούν οι εντάσεις και ταραχές που παρατηρήθηκαν στις 13 Οκτωβρίου στη βόρεια Μιτρόβιτσα και το Ζβέκαν.

Ο Στάνο ρωτήθηκε για μια πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ και είπε ότι "εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση", αλλά η ΕΕ θα ανακοινώσει συναντήσεις μόνο όταν θα υπάρξει ημερομηνία και συγκεκριμένη ατζέντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου