Αποκάλυψη του σχεδίου γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία το 2019

Αποκάλυψη του σχεδίου γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία το 2019

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με την εγκυρότητα των τοπικών εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019 στην Αλβανία, όπου στην εκλογική αναμέτρηση δεν υπήρχαν υποψήφιοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ήταν το Συνταγματικό Δικαστήριο που έστειλε την υπόθεση στη Επιτροπής της Βενετίας μετά την αγωγή της Ένωσης Δήμων, την οποία τότε είχε επικεφαλής την Voltana Ademi.

Το σχέδιο γνωμοδότησης αναφέρει ότι ο δρόμος που ακολούθησε για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου ήταν κατάλληλος και εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Αποσπάσματα από το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας:

Συνοπτικά, το σχέδιο γνωμοδότησης κατέχει τις ακόλουθες θέσεις:

- Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για τον έλεγχο της ακυρότητας των εκλογών.

- Το δικαίωμα συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές δεν αποτελεί υποχρέωση. Το μποϊκοτάζ δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση της περιοδικότητας των εκλογών. Το μποϊκοτάζ δεν μπορεί να μετατραπεί σε κομματικούς μοχλούς για να μπλοκάρει τις εκλογές.

- Το δικαίωμα ψήφου των πολιτών δεν μπορεί να παραβιαστεί ακόμη και με την αιτιολόγηση του πλουραλισμού.

- Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να αναβάλει τις εκλογές ελλείψει νομικής βάσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να θεωρήσει αντισυνταγματική την αναβολή των εκλογών.

- η απόφαση του εκλογικού σώματος που διαπιστώνει την ακυρότητα του διατάγματος για την αναβολή των εκλογών και γιατί δεν υπόκειται σε επανεξέταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να υποτιμηθεί και να μην ληφθεί υπόψη.

Έτσι για άλλη μια φορά η Επιτροπή της Βενετίας επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε για τις εκλογές στις 30 Ιουνίου ήταν ο σωστός.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου