Τεταμένη η κατάσταση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Τεταμένη η κατάσταση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της ρωσικής αποστολής που ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση σηματοδοτεί την τελευταία επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης που βρίσκονται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η απέλαση των Ρώσων αναφέρθηκε από το Sky News, το οποίο είπε ότι η αποστολή της Μόσχας στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες θα μειωθεί στο μισό ως απάντηση σε ύποπτες κακόβουλες ρωσικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και κατασκοπείας. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δεσμοί της Δύσης με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένοι σε πολλά θέματα, από την Ουκρανία μέχρι την υποτιθέμενη ρωσική εκλογική παρέμβαση στη δηλητηρίαση του 2018 με έναν νευρικό πράκτορα στην Αγγλία του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε αποσύρει τη διαπίστευση οκτώ μελών της Ρωσικής Αποστολής στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι ήταν αδήλωτοι Ρώσοι αξιωματικοί πληροφοριών", δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θέσεων που θα μπορούσε να στείλει η Μόσχα στο ΝΑΤΟ μειώθηκε σε δέκα.

«Η πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία παραμένει σταθερή. Ενισχύσαμε την πρόληψη και την άμυνά μας ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα παραμένουμε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του κάτω κοινοβουλίου της Ρωσίας, να λέει ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Ο Σλούτσκι φέρεται να είπε ότι η θέση του απεσταλμένου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προς το παρόν κενή και ότι η κίνηση του ΝΑΤΟ θα υπονόμευε τον διάλογο μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Η Δύση συνεχίζει την πολιτική της για διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι προδοτικά επεκτείνει τη στρατιωτική του υποδομή πιο κοντά στα σύνορά της. Η συμμαχία λέει ότι είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την ασφάλεια των κρατών μελών κοντά στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τη στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου