Ολοκληρώθηκε το 46 Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας

Ολοκληρώθηκε το 46 Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας

Την Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 46ου Συνεδρίου της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΔΕΣΙ), το οποίο φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το Συνέδριο με τίτλο «Οι Εθνικοαπελευθερωτικοί Αγώνες από τον 18ο Αιώνα», παρακολούθησαν συνολικά 112 σύνεδροι και συνοδοί από 27 χώρες και περιέλαβε 47 εισηγήσεις και ομιλίες, αρκετές εκ των οποίων περιείχαν αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ως κύριος ομιλητής του (Κey Note Speaker) είχε κληθεί ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας». Οι ομιλίες και ανακοινώσεις που ακολούθησαν κάλυψαν ευρύ πεδίο θεματολογίας, παρουσιάζοντας τόσο την οπτική των εξεγερμένων, καθώς και τα αίτια που προκάλεσαν τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, όσο και την πλευρά των κρατών στο εσωτερικό των οποίων αυτοί εκδηλώθηκαν. Βασικό χαρακτηριστικό του Συνεδρίου αποτέλεσε η διεθνής συγκριτική ιστορική προσέγγιση, καθώς και οι διεπιστημονικές ερμηνείες των απελευθερωτικών πολέμων της εξετασθείσης περιόδου.

Την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή να προβληθεί μεταξύ άλλων και η ιστορία της Ελλάδας, συνέδραμαν με την ευγενική τους υποστήριξη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Τριπόλεως καθώς και τα Μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Το Συνέδριο απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον Πρόεδρο της ΔΕΣΙ Δρ. Massimo de Leonardis, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο της διοργανώτριας Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΕΕΣΙ) Υποστράτηγο Γεώργιο Ραχμανίδη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (General Assembly) εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το συνολικό αποτέλεσμα.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε περιήγηση και ξενάγηση των συνέδρων και των συνοδών τους σε μουσεία και σημαίνουσες ιστορικές τοποθεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου