Οι ΗΠΑ καλούν το Κόσοβο να ενταχθεί στην συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Οι ΗΠΑ καλούν το Κόσοβο να ενταχθεί στην συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την χθες ημέρα Πέμπτη την υποστήριξή τους στο έργο "Open Balkan" (Ανοιχτά Βαλκάνια), που παλαιότερα ονομαζόταν Mini-Schengen, και ενθάρρυναν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος της εν λόγω συμφωνίας.

Όπως φαίνεται οι τρεις χώρες που συμμετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων και αποφάσισαν να γίνουν μέρος των «Ανοιχτών Βαλκανιών» ήταν σε άμεση συνεννόηση και με τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θέλουν να ενθαρρύνουν τον πρωθυπουργό του Κοσόβου να αφήσει τις αμφιβολίες που έχει λόγω της συμμετοχής της Σερβίας στην συμφωνία και να προχωρήσει .

«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποφασίσει σε ποιες πρωτοβουλίες θα συμμετάσχει και ποιες θα υποστηρίξουν καλύτερα το οικονομικό της όραμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα, ενώ πρόσθεσε πως καλεί το Κοσσυφοπέδιο να είναι ανοιχτόμυαλο σε αυτό που αναφέρεται ως «περιφερειακή ολοκλήρωση» και ότι η χώρα πρέπει να υιοθετήσει λύσεις που λειτουργούν για τους Κοσοβάρους βελτιώνοντας παράλληλα τις σχέσεις με τους γείτονές της.

Το σχόλιο της πρεσβείας έρχεται ως επιβεβαίωση της στάσης του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στις αρχές Ιουλίου.

Πολύ πιθανόν το κενό που αφήνει η ΕΕ στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, έρχεται να το καλύψει μια νέα συμφωνία η οποία χαίρει την υποστήριξη του State Department. Ταυτόχρονα η αμερικανική επιρροή στην περιοχή ισχυροποιείται περισσότερο, με τις ΗΠΑ να στοχεύουν μάλλον και στην μείωση της κινεζικής και ρωσικής εισχώρησης στα Βαλκάνια. Μια βαλκανική ένωση χωρίς την ΕΕ να ηγείται αυτής και με τις ΗΠΑ να την υποστηρίζουν, αποτελεί για τις τελευταίες ένα ακόμη δυνατό χαρτί στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου