Συνάντηση της Ελληνίδας Πρέσβεως στην Αλβανία και του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Συνάντηση της Ελληνίδας Πρέσβεως στην Αλβανία και του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Συνεχίζοντας την αδελφοποίηση το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με το Επιμελητήριο Αργυροκάστρου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που αφορά θέματα Εμπορίου, Εξαγωγών και συνεργασιών των επιχειρήσεων του Αργυροκάστρου στην οποία το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Δημήτριο Δημητρίου και τον ΓΓ Βασίλειο Βασιλείου.

Στην εν λόγω συνάντηση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας και προστασίας της επιχειρηματικότητας κ. Eduard Shalsi, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτριος Σαχαρίδης, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Δυρραχίου κ.Alban Isteri , ο Εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Σαράντης Μοσχόβης, oπρώτος γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, η Εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης ελληνικών επιχειρήσεων Αλβανίας κα Εριφύλη Μπέρμπερη ενώ παραβρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Αργυροκάστρου κα Γιωρίντα Μούχο, ο εκπρόσωπος Ενέργειας(PPCAlbania ) κ.Denald GeorgeTafani καθώς Αλβανοί και Έλληνες επιχειρηματίες που επιχειρούν στη γείτονα χώρα.

Στην προεδρεία της σύσκεψης ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου κος MaksimHoxha, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δημήτριο Δημητρίου καθώς και τον ΓΓ κ. Βασίλειο Βασιλείου σημειώνοντας, ότι έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται αντιληπτή η επιχειρηματικότητα μεταξύ των δυο χωρών η οποία μπορεί να κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε πολλά επίπεδα. Ακόμη, η συμβολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων μπορεί να καθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και σχέση των επιχειρήσεων καθώς και να αναπτύξει την προοπτική των δύο περιοχών αφού Ιωάννινα και Αργυρόκαστρο είναι δυο περιοχές που τις συνδέουν πάρα πολλά.

Ο Υπουργός Επικρατείας και προστασίας της Επιχειρηματικότητας κος Eduard Shalsi αφού ανέλυσε το νέο στρατηγικό πλάνο του Υπουργείου και της Αλβανικής Κυβέρνησης σημείωσε, ότι είναι σημαντικό να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση πάντα στην εντατικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ευχαριστώντας αρχικά όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμβάλουν στην οικονομία της Αλβανίας και ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κος Δημήτριος Δημητρίου τόνισε ότι «είναι σημαντική αυτή η συνάντηση η οποία καθυστέρησε λόγω της covid-19. Για εμάς είναι ψηλά στην ατζέντα τα θέματα εμπορικών συνεργασιών των επιχειρήσεων της Ελλάδας με αυτές της Νοτίου Αλβανίας.

Θα προχωρήσουμε όπως είχαμε συμφωνήσει σε κοινές δράσεις ξεκινώντας από τις εμπορικές εκθέσεις σε Αργυρόκαστρο και Ιωάννινα με συμμετοχή επιχειρήσεων από τις δυο χώρες ενώ το επόμενο διάστημα θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να υπάρξουν και κοινά Τουριστικά πακέτα με τη Ν. Αλβανία, στο αίτημα των επιχειρήσεων στη Αλβανία για τις εκπαίδευση των εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα συνδράμουμε στην κατεύθυνση υλοποίησης κοινών προγραμμάτων τέλος ο κος Δημήτριου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και οι επιχειρήσεις στα Ιωάννινα και την Ήπειρο για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα το lobbying των επιχειρήσεων.»

Τις επόμενες ημέρες ο κος Δημητρίου σημείωσε, ότι θα αναλυθεί η λίστα όλων των αιτημάτων των επιχειρήσεων για να μπορέσει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες κυρίως στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, για να επιλυθούν σημαντικά θέματα τελωνειακής σύνδεσης που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα από και προς την Αλβανία καθώς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει από όλους για την ολοκλήρωση του έργου Ιωάννινα –Κακαβιά, έργο που θα δώσει στις δυο πλευρές την δυναμική που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους.

Συνάντηση του κ. Δημητρίου με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία

Λίγο πριν τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Αργυρόκαστρο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κος Δημήτριος Δημητρίου καθώς και ο ΓΓ Βασίλειος Βασιλείου έγιναν δεκτοί από την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία κας Σοφίας Φιλιππίδου παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημητρίου Σαχαρίδη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συζήτησε για θέματα που άπτονται των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και των επιχειρήσεων, μεταφέροντας στην Πρέσβη της Ελλάδας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, τα θέματα εκπαίδευσης των εργαζομένων τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με κοινά προγράμματα των δυο χωρών καθώς και σημαντικά τελωνειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και των δυο χωρών, τα όποια εάν αντιμετωπιστούν άμεσα θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στις δυο περιοχές.

Από την πλευρά της η Πρέσβης κα Φιλιππίδου έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι ανοιχτή στην όποια στήριξη χρειαστεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου να αναλάβει δράση και από κοινού να εργαστούν για την τουριστική σύνδεση των περιοχών Κονίτσης, Πωγωνίου με αυτές της Νοτίου Αλβανίας με κοινά Τουριστικά πακέτα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου