Τα Σκόπια μας ζητούν να μην λέμε «Έλληνα βασιλέα» τον Μέγα Αλέξανδρο

Τα Σκόπια μας ζητούν να μην λέμε «Έλληνα βασιλέα» τον Μέγα Αλέξανδρο

Ενώ δεν διέγραψαν ακόμη το σκέτο «Μακεδονία» από τα χαρτονομίσματα και τα διαβατήριά τους

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ των Σκοπίων δεν έχει όρια. Με άλλοθι το γεγονός ότι έχει βαλτώσει η πορεία της εντάξεώς τους στην Ευρωπαική Ένωση, οι γείτονες όχι απλώς έχουν παγώσει την εφαρμογή της Συμφωνίας εις ο,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνον απαιτούν από την Ελλάδα να κυρώσει στα λεγόμενα «μακεδονικά» τα περίφημα μνημόνια, αλλά ζητούν κάτω από το τραπέζι να αλλάξει έως και ο τρόπος που γίνεται αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και στην Μακεδονία μας στα ελληνικά σχολικά βιβλία! Μολονότι η συμφωνία διαχωρίζει την αρχαία Μακεδονία και την πολιτισμική κληρονομιά μας απαιτώντας από τα μέρη να μην αναμειγνύονται το ένα στα εσωτερικά του άλλου. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία», στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει κατατεθεί από το 2019 έγγραφη ρηματική διακοίνωσις των Σκοπίων τα οποία δεσμεύονται ότι θα απαλείψουν από τα σχολικά βιβλία τους τις «ιδιοκτησιακές» αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο. Ζητούν όμως χωρίς να απαιτούν αφού η συμφωνία δεν το επιτρέπει υπό τύπον φιλικής συμβουλής, τα εξής:

Πρώτον, να περιορισθούν εις το ελάχιστον, σε μία μόνο αναφορά, οι καταχωρίσεις στα ελληνικά σχολικά βιβλία στις οποίες ο Μέγας Αλέξανδρος χαρακτηρίζεται «Έλλην βασιλεύς»!

Δεύτερον, όπου γίνεται αναφορά στα σχολικά βιβλία μας στην αρχαία Μακεδονία, διατυπώνουν την επιθυμία να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της ως περιοχής με τα χαρακτηριστικά της πόλεως κράτους και να τονίζονται εμφατικά οι διαφορές της με την πόλη κράτος των Αθηνών! Με άλλα λόγια: οι Σκοπιανοί θέλουν να διαγράψουν τον αλυτρωτισμό τους από τα βιβλία τους και να τον μεταφέρουν στα ελληνικά σχολικά βιβλία! Και αυτό πότε!

Όταν οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν την συμφωνία στο σκέλος της χρήσεως του ονόματος Μακεδονία:

1. Στα χαρτονομίσματά τους όπου φιγουράρει το όνομα Μακεδονία

2. Στα διαβατήριά τους ‒και αυτά Μακεδονία γράφουν

3. Στο όνομα της Ακαδημίας Επιστημών τους, η οποία φέρει τα αρχικά ΒΜ

4. Στα εμπορικά σήματα

5. Στην φανέλλα της εθνικής ομάδος τους. Ο Ζάεφ περίμενε να δώσει και τον δεύτερο αγώνα η εθνική ομάς τους, να είναι στα πρόθυρα του αποκλεισμού για να δηλώσει υποκριτικώς πως θα εφαρμόσει την Συμφωνία.

Ο φάκελος με τις εκκρεμότητες στα σχολικά βιβλία είναι εις γνώσιν της επιτροπής υπό την πρέσβυ Κακιοπούλου, αλλά υπάρχει φόβος να ανοίξει μη τυχόν και τα Σκόπια μας θέσουν ζήτημα αλλαγής στις πινακίδες στις εθνικές οδούς μας. Ενώ καταστρατηγούν συστηματικώς την συμφωνία. Αν αυτός δεν είναι λόγος να παραπεμφθεί εις το αόριστο μέλλον η κύρωσις των μνημονίων από την Βουλή, τότε ποιος είναι;

Πηγή: Εφημερίδα Εστία

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου