Αώος: Σώζοντας τον τελευταίο άγριο ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης

Αώος: Σώζοντας τον τελευταίο άγριο ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης

Ο Αώος είναι ο τελευταίος άγριος ποταμός ελεύθερης ροής της Ευρώπης. Ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορες χώρες αλλά και κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών στην Αλβανία προσπαθούν να τον σώσουν, σταματώντας τα σχέδια για την κατασκευή πολυάριθμων υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος του Βιόσα, όπως ονομάζεται στα αλβανικά.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αλβανία τονίζει: «Ακούστε! Δεν θέλουμε να καταστραφεί ο Αώος/Βιόσα. Δεν θέλουμε αυτά τα φράγματα! Δεν θέλουμε να καταστραφεί η γη μας».

Ο Αώος έχει μήκος 300 χλμ. Πηγάζει από την Βόρεια Πίνδο στην Ελλάδα, περνάει από την Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Είναι ένας από τους τελευταίους ποταμούς, που δεν έχουν ανθρώπινες παρεμβάσεις, με εξαίρεση το φράγμα της ΔΕΗ, κοντά στις πηγές του στο Μέτσοβο. Το ανέγγιχτο ποτάμι φιλοξενεί πάνω από 1000 διαφορετικά είδη. Η σημασία του ξεπερνά τα στενά όρια της Αλβανίας. Σχέδια για την κατασκευή πάνω από 30 υδροηλεκτρικών φραγμάτων απειλούν αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα. Όπως και για τα περισσότερα ποτάμια στον κόσμο, έτσι και για τον Αώο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο καθηγητής Αλέκο Μίχο από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων τονίζει: «Τα ποτάμια είναι διάδρομοι για τη μετανάστευση των αποδημητικών ειδών. Εμποδίζοντας τη ροή του ποταμιού με ένα φράγμα, ο διάδρομος αυτός παύει να υπάρχει. Το ίδιο και οι οικότοποι και τα είδη. Θα χαθεί όλη η βιοποικιλότητα».

Μια πολυεθνική κινητοποίηση ζητά να δοθεί στον ποταμό καθεστώς Εθνικού Πάρκου, έτσι ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας. Αυτό θα σταματήσει όλα τα έργα κατασκευής φραγμάτων κατά μήκος του: «Αυτό ζητούμε! Από όλους τους φυσικούς πόρους που εκμεταλλευόμαστε, ας προστατέψουμε αυτό το ποτάμι» εξηγεί ο καθηγητής Αλέκο Μίχο από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Η Δρ. Κάθι ΜακΚίνον, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) υπογραμμίζει: «Έχουμε την σπάνια ευκαιρία να προστατεύσουμε έναν από τους τελευταίους άγριους ποταμούς ελευθέρας ροής. Είναι ένα κεφάλαιο για την Ευρώπη αλλά και μια συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας του Euronews, σας παρουσιάζουμε ρεπορτάζ και προτάσεις για έναν καλύτερο πλανήτη.

Πηγή: euronews.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου