Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Sputnik V και το Sinovac

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Sputnik V και το Sinovac

Η Ελλάδα και η Τουρκία αναγνωρίζουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην κάθε χώρα αντιστοίχως. Η συγκεκριμένη συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα χορηγεί στους πολίτες της κυρίως το εμβόλιο της Pfizer και της Astra Zeneca, καθώς και άλλα που προέρχονται από τη Δύση, ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο, Sinovac και το ρωσικό Sputnik V.

Η συγκεκριμένη συμφωνία σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι Έλληνες και Τούρκοι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς την ανάγκη καραντίνας, το τεστ Covid-19 ή το μοριακό τεστ.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει τα κινέζικα και ρωσικά εμβόλια. Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναμένουν έγκριση από τον ευρωπαϊκό φορέα υγείας των δύο εμβολίων. Ακόμη, η σύσταση της ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων το καλοκαίρι αναφέρεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Pfizer και AstraZeneca.

Συνεπώς και οι Βορειοηπειρώτες που τους έχει χορηγηθεί το Sinovac ή το Sputnik V, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Ωστόσο αναμένονται νεότερες οδηγίες από την ελληνική πολιτεία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου