David Lega: Η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ

David Lega: Η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών συζητήσεων σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί ο Σουηδός ευρωβουλευτής με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών, David Lega, σε σημερινό άρθρο του στην ιστοσελίδα "Euobserver", τεκμηριώνει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Από τη μία χαιρετίζει τη μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ταυτοχρόνως θεωρεί πως είναι αμφίβολο η χώρα να πληροί τις ενταξιακές προϋποθέσεις, ενώ όπως επισημαίνει, εκείνη πιστεύει το αντίθετο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι απόψεις του σχετικά με την διεύρυνση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Τονίζει πως η δημοκρατία, η ελευθερία, το κράτος δικαίου, η ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Όσον αφορά την Αλβανία, θα πρέπει να πληροί 15 προϋποθέσεις ούτως ώστε να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν υποβάθμιση αυτών των προϋποθέσεων, θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αξιοπιστία και ακεραιότητα. Ο ίδιος πιστεύει πως η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι - και δεν πρέπει να είναι - μια γρήγορη ή εύκολη διαδικασία.

Στο άρθρο – αναφορά του ο D. Lega ανησυχεί για τη ρητορική που περιβάλλει την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανία, ενώ βασικό μέλημα αποτελούν οι 15 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη χώρα.

Ακολουθεί η ανάλυση του D. Lega:

«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Αλβανία επικεντρώνονται σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας τις ελλείψεις που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ΕΕ. Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, η Αλβανία πρέπει να εντείνει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, να διασφαλίσει τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, να αντιμετωπίσει τις αβάσιμες αιτήσεις ασύλου και να φέρει εμπρός της δικαιοσύνης αξιωματούχους και πολιτικούς που κατηγορούνται για εξαγορά ψήφων.

Ακόμη και ο Νόμος για τα ΜΜΕ δεν είναι σωστός και η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει αποσύρει από το λεγόμενο «πακέτο κατά της δυσφήμισης» και να το τροποποιήσει σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

Τον Ιανουάριο του 2020, η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τηρήσει τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.Μισό χρόνο αργότερα, η Επιτροπή της Βενετίας εξέδωσε τις συστάσεις της, επικρίνοντας έντονα το ψυχρό αποτέλεσμα του πακέτου των μέσων ενημέρωσης. Όπως και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποσύρει επίσημα τη νομική πράξη, επομένως ούτε οι όροι του Συμβουλίου ούτε τα κριτήρια ελευθερίας της έκφρασης της Κοπεγχάγης πληρούνται.

Δεύτερον, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα μεταξύ των πολιτικών.

Η ΕΕ ζήτησε από την Αλβανία να εντείνει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της αγοράς ψήφων.

Διαφθορά υψηλού επιπέδου:

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ ζήτησε την κίνηση ποινικών διαδικασιών και την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών κατά ανώτερων αξιωματούχων και πολιτικών.

Στην τελευταία έκθεσή της για την Αλβανία, η επιτροπή δηλώνει ότι:

«συνολικά, η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε πολλούς τομείς και παραμένει ανησυχητικό ... οι καταδίκες σε υποθέσεις που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους παραμένουν περιορισμένες και ότι οι έρευνες δεν είχαν ως αποτέλεσμα ουσιαστικό αριθμό τελικών καταδίκων, υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων. Αυτό προάγει μια κουλτούρα ατιμωρησίας στα υψηλότερα επίπεδα του κράτους.»

Παρά τα ευρήματα αυτά, η επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Αλβανία έχει επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τομέα της διαφθοράς μεταξύ υψηλόβαθμων δημόσιων αξιωματούχων και πολιτικών.

Όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα, η ετήσια Έκθεση για το Σοβαρό και Οργανωμένο Έγκλημα (SOCTA) δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέροντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική πηγή φυτικής κάνναβης που διακινείται στην ΕΕ. Σύμφωνα με την SOCTA, το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα δεν αποτέλεσε ποτέ μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ από ό, τι σήμερα. Ανεξάρτητα, η επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Αλβανία έχει επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ας δούμε τα δικαστήρια:

Η ΕΕ απαιτούσε τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αρκετούς δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει την απαιτούμενη απαρτία για τον διορισμό εκκρεμών δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο στερείται απαρτίας για την ενοποίηση της δικαστικής νομολογίας. Ωστόσο, η επιτροπή ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είχε επαρκή αποτελέσματα.

Σοσιαλιστική αλληλεγγύη:

Σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση της επιτροπής για την Αλβανία ότι πληροί αυτούς τους όρους. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τους σοσιαλιστές συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για χάρη τους, σίγουρα ελπίζω ότι δεν είναι το γεγονός ότι οι σοσιαλιστές κυβερνούν στην Αλβανία, πράγμα που τους κάνει πιο ανεκτικούς από εμένα, που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην πολιτική τους κρίση. Το συμβούλιο πρέπει τώρα να είναι αξιόπιστο για να κάνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης στην Αλβανία.

Υποβαθμίζοντας ή ακόμα και παραμελώντας, οι συνθήκες ένταξης θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς και το δημοκρατικό μέλλον των Αλβανών. Οι ηγέτες της ΕΕ οφείλουν στους πολίτες της ΕΕ - και στους Αλβανούς φίλους μας - να συζητήσουν.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου