Απάντηση Ρωσίας στα σενάρια ένωσης Κοσόβου - Αλβανίας: «Ψευδοκράτος το Κόσοβο - Ο πολιτικός εκβιασμός είναι απαράδεκτος»

Απάντηση Ρωσίας στα σενάρια ένωσης Κοσόβου - Αλβανίας: «Ψευδοκράτος το Κόσοβο - Ο πολιτικός εκβιασμός είναι απαράδεκτος»

Μετά τις δηλώσεις του Ραμούς Χαραντινάι σχετικά με το δημοψήφισμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, η ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις άκρως προκλητικές.

«Πρόκειται για ακόμη μια πρόκληση, που αναπαράγει την ιδεολογία της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία πρόσφατα έχει προχωρήσει ολοένα και πιο έντονα στην περιοχή και απειλεί άμεσα την εδαφική ακεραιότητα των βαλκανικών κρατών», έγραψε η Πρεσβεία της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από λίγες μέρες ο Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή θεωρεί ως επιλογή ένα δημοψήφισμα για την Εθνική Ένωση Κοσόβου - Αλβανίας.

Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα έρχεται σε μια στιγμή που η Αλβανία κήρυξε τον διπλωμάτη Alexez Krivosheev «non grata», λόγω της μη συμμόρφωσης με τα μέτρα κατά του Covid-19. Η Ρωσία περιέγραψε αυτήν την απέλαση ως πρόκληση από την Αλβανία και τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Μια άλλη πρόσφατη «διαμάχη» μεταξύ των Τιράνων και της Μόσχας ξεκίνησε με αφορμή δηλώσεις του Έντι Ράμα κατά τις οποίες χαρακτήρισε ακατάλληλο το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αλβανία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε στη δήλωση του Ραμούς Χαραντινάι, λέγοντας ότι μια πιθανή ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ρωσίας:

Σχόλιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά με τη δήλωση του κ. Χαραντινάι

Πρόσφατα, ένας από τους Αλβανούς πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου, ο Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι προτίθεται να απαιτήσει δημοψήφισμα για την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία σε περίπτωση που αυτό το αυτοανακηρυχθέν ψευδοκράτος δεν γίνει αποδεκτό το συντομότερο δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, και εαν δεν θα αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του το Βελιγράδι.

Πρόκειται για ακόμη μια πρόκληση, που εμπλέκεται στην ιδεολογία της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία τελευταία αναπαράγεται έντονα στην περιοχή και απειλεί άμεσα την εδαφική ακεραιότητα των βαλκανικών κρατών. Ο πολιτικός εκβιασμός είναι απαράδεκτος και έτσι ακριβώς πρέπει να ερμηνεύεται η ομιλία του Ρ. Χαραντινάι, ο οποίος με ευκολία προτείνει να επανεξετάσει αυθαίρετα τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου