ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλεί την ασφάλεια στα Βαλκάνια

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλεί την ασφάλεια στα Βαλκάνια

Οι προσπάθειες της Πρίστινα και των Τιράνων να προωθήσουν την πολιτική της «μεγάλης Αλβανίας» απειλούν την ασφάλεια στην Βαλκανική χερσόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κοινή συνεδρίαση ης κυβέρνησης της Αλβανίας και της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσόβου.

«Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της «προσέγγισης» τους, οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η θέση περί αναγκαιότητας της «εξάλειψης των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία. « Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το Κόσοβο (και αυτό το επιβεβαιώνει η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ) είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας και η αυθαίρετη επίκληση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας αναφορικά μ' ένα κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά παρά ως ωμή επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ελπίζει ότι θα υπάρξει «σαφής αντίδραση» σ αυτή την δραστηριοποίηση εκ μέρους τη διεθνούς κοινότητας και πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναθέσει την αποστολή του διαμεσολαβητή στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Επίσης τονίζεται ότι οι προθέσεις αυτού του είδους, βλάπτουν την διαδικασία της διευθέτησης του ζητήματος του Κοσόβου, εκμηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και προσβλέπουν στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος στον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου