Εξαρθρώθηκε αλβανικό καρτέλ που μετέφερε κοκαΐνη από το Εκουαδόρ στην Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε αλβανικό καρτέλ που μετέφερε κοκαΐνη από το Εκουαδόρ στην Ευρώπη

Μια άνευ προηγουμένου διεθνής αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάρθρωση της αλβανικής εγκληματικής οργάνωσης «KOMPANIA BELLO», ενός δηλαδή από τα πιο ενεργά δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στον κόσμο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων επέμβασης, σε στενή συνεργασία με εισαγγελείς και ανακριτικούς υπαλλήλους, με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Europol και της Eurojust, πραγματοποίησαν συντονισμένες επιδρομές κατά των μελών αυτού του άκρως επαγγελματικού εγκληματικού συνδικάτου.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 από τις Ιταλικές Αρχές και επεκτάθηκαν σε ακόμα 9 χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μάλιστα συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Από τη χώρα μας, στην διεθνή αστυνομική επιχείρηση με τον κωδικό «Los Blancos», συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία στο πλαίσιο της επιχείρησης προχώρησε στη σύλληψη δύο Αλβανών διακινητών του καρτέλ, σε περιοχή της Αττικής.

Σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, σύμφωνα με το όποιο ήταν επιφορτισμένος με τον συντονισμό των μεταφορών των ναρκωτικών της εγκληματικής οργάνωσης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, 3.500 ευρώ, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, συσκευή ανίχνευσης συσκευών γεοεντοπισμού, ζευγάρι κιάλια, πλήθος γαντιών, 2 μονωτικές ταινίες και 2 κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας είχαν συλληφθεί ακόμα 84 μέλη της οργάνωσης και έχουν κατασχεθεί –μεταξύ άλλων- πάνω από 3,8 τόνοι κοκαΐνης και περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το καρτέλ που δραστηριοποιείτο όχι μόνο στο χονδρεμπόριο αλλά σε όλα τα στάδια μεταφοράς και διακίνησης ηρωίνης, κάνναβης και κυρίως κοκαΐνης, έφερναν τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από το Εκουαδόρ με κοντέινερς στα λιμάνια κυρίως του Ρότερνταμ και του Άμστερνταμ και από εκεί με οχήματα μετέφεραν κρυμμένες τις ποσότητες σε ειδικές κρύπτες και τα διακινούσαν μέχρι την τελική γραμμή του λιανεμπορίου, δηλαδή μέχρι και τις πιάτσες των ναρκωτικών.

Τα μέλη του καρτέλ για το «ξέπλυμα» του «βρώμικου χρήματος» χρησιμοποιούσαν ένα κρυφό εναλλακτικό σύστημα εμβασμάτων κινεζικής προέλευσης, γνωστό ως σύστημα «fei ch'ien». Όπως και το σύστημα μεταφοράς της «hawala», τα άτομα που χρησιμοποιούν το «fei ch'ien» καταθέτουν ένα ποσό σε ένα «πρακτορείο» του δικτύου σε μία χώρα. Ένας άλλος χειριστής αποσύρει το αντίστοιχο ποσό αλλού στον κόσμο και το μεταβιβάζει στον αποδέκτη. Με αυτόν τον τρόπο δεν άφηναν το παραμικρό ίχνος στοιχείων για τις διωκτικές Αρχές και κατάφεραν να «ξεπλύνουν» εκατομμύρια ευρώ μέσω αυτού του συστήματος.

Θοδωρής Παναγιωτίδης / news274.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου