Αλβανία και Ελληνική Εθνική Μειονότητα - 10 Θέσεις

Αλβανία και Ελληνική Εθνική Μειονότητα - 10 Θέσεις

Απευθύνομαι στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Όπου και αν ζεί . Υπάρχει ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Οικοδομήθηκε εδώ και 25 χρόνια. Δεν θα απευθυνθώ σε πρώτο πρόσωπο με την ιδιότητα του υποψήφιου Ευρωβουλευτή. Σας σέβομαι. Προτιμώ να παραθέσω 10 θέσεις μου:

του Αλέξανδρου Μαλλιά*

1. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής ελληνική μειονότητα. Συμβολικά τουλάχιστον λόγω των διωγμών και της καταπίεσης όταν πλέον λέμε Ελληνική Μειονότητα καταλαβαίνουμε Χειμάρρα .Σίγουρα δεν είναι μόνο η Χειμάρρα. Είναι και η Κορυτσά, το Λεσκοβίκι, η Αυλώνα, η Κλεισούρα, οι Βουλιαράτες, το Αργυρόκαστρο, η Δερβιτσάνη και όλη η Δρόπολη, το Δέλβινο, η Δρόβιανη, η Φοινίκη, οι Αγιοι Σαράντα, οι Δρυμάδες, η Λειβαδιά, η Παλάσα, το Βούνο, η Νάρτα, το Κούδεσι, η Σελενίτσα. Επίσης, τα Τίρανα και τόσες άλλες πόλεις όπου ζουν μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Γνωρίζω από την εποχή που υπηρέτησα ως πρέσβης στην Αλβανία την πολιτική των πιέσεων απέναντι στην Μειονότητα. Γνωρίζω τις πολιτικές της νοθείας και της πολιτικής βίας στη Χειμάρρα και στη Δρόπολη. Η Αλβανία εφαρμόζοντας ακόμη και σήμερα πολιτική Ενβέρ Χότζα δεν αναγνωρίζει τον ελληνισμό της Χειμάρρας και της Κορυτσάς ως Εθνική Μειονότητα. Η πολιτική των διακρίσεων και των πιέσεων συνεχίζεται. 

2. Ο σωβινισμός που χαρακτηρίζει τις δράσεις των Τιράνων, υπό την καθοδήγηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιγάντωσαν το πρόβλημα. Έστω και με τον τρόπο αυτό το ζήτημα των περιουσιών και οι διωγμοί του Ελληνισμού της Χειμάρρας είναι σήμερα εκεί όπου της αξίζει. Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων μας. 

3. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαράσσει την αντι- Ευρωπαϊκή αυτή μειονοτική πολιτική. Άξιοι συμπαραστάτες του τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κάποια στελέχη της Μειονότητας που αποφάσισαν να τον στηρίξουν κομματικά /πολιτικά ακόμη και σήμερα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να περνάει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

4. Συστηματικές είναι οι προσπάθειες των Τιράνων να ξεριζώσουν την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα. Ευθύνη, όμως, διαχρονικά, με ορισμένες χτυπητές εξαιρέσεις, έχουν και κάποιοι κομματάρχες στην Αθήνα και βέβαια συγκεκριμένες Δομές. Με τη στάση τους ενθαρρύνουν την πολιτική Έντι Ράμα.

5. Η οδυνηρή πολιτική διάσπαση της μειονότητας με την προ ετών δημιουργία ενός νέου κόμματος-που σήμερα συνεργάζεται με τον σοσιαλιστή κ.Ράμα- με στόχο τη μείωση της δύναμης του ιστορικού ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και την υπονόμευση της ίδιας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρα της ίδιας της Ελληνική Εθνικής Μειονότητας , βρίσκει δυστυχώς στήριξη και ανοχή και εδώ.

6. Δεν βοηθούν οι συναισθηματικές και συνθηματικές αντιδράσεις στην Ελλάδα που κατά κανόνα κρατούν μερικές ώρες . Είμαι αντίθετος επίσης με τις επικίνδυνες και επιπόλαιες κραυγές -δυστυχώς ακούγονται και τέτοιες – για «δυναμική» αντίδραση. Μόνο οι δειλοί και γνωστοί ανεύθυνοι προτάσσουν τα συνθήματα και τις ανεξέλεγκτες κραυγές .Οι ωσεί παρόντες «γενναίοι» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης είναι οι μόνιμοι απόντες. Άκριτα ,επικίνδυνα συνθήματα και στιγμιαία πυροτεχνήματα.

7. Μόνιμο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας έναντι της Αλβανίας είναι η έλλειψη σταθερότητας, αποφασιστικότητας και συνέπειας. Η κατευναστική δίχως επίγνωση του κινδύνου και των συνεπειών συμπεριφορά μας έχει τα αντίστροφα του επιδιωκομένου αποτελέσματα.
Η επίδειξη αποφασιστικότητας της Ελλάδος είναι προτιμότερη των συνηθισμένων περιστασιακών αντιδράσεων στις αποφάσεις των κυβερνητών των Τιράνων. Αν όχι τώρα πότε; 

8. Χαρακτηριστικό της έλλειψης συνέχειας και καλής αντίληψης της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότιι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρμόδιοι κορυφαίοι κυβερνητικοί δεν είχαν συναντήσει στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει αυθεντικά και αποκλειστικά τη βούληση, την αγωνία και τις προσδοκίες της Ελληνικής Μειονότητας. Κάποιοι προτιμούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Εξακολουθούν να βάζουν το ΚΕΑΔ στην ίδια ζυγαριά με τους συνεργαζόμενος με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό κ. Εντι Ράμα στην αντιμειονοτική πολιτική του. Γιατί αλήθεια; 

9. Η επανάληψη του περυσινού λάθους της κυβέρνησης της Ελλάδος δεν ωφελεί. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν μόνο μετά την αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της Αλβανίας και την οριστική απόδοση και κατοχύρωση των περιουσιακών τίτλων των δικαιούχων στην Χειμάρρα. Επίσης, την κατοχύρωση τους και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών θεσμών. Όχι με έωλες περιστασιακές τηλεφωνικές υποσχέσεις.

10. Αποτελεσματικό μέτρο είναι και η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για όλα τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας (από τα Τίρανα μέχρι το Αργυρόκαστρο, τους Βουλιαράτες και τη Χειμάρρα) που αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Τα κυβερνητικά διοικητικά μέτρα που σωστά ελήφθησαν στη περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας κ. Γκόρο χρήσιμο είναι να επεκταθούν σε συγκεκριμένα γνωστά μας στελέχη και πολιτικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού. Χρειάζεται γνώση, επίγνωση της σοβαρότητας, αποφασιστικότητα θάρρος και ευθυκρισία.


Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία
Πρέσβης επί τιμήπρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία 1999-2000

Σχέδιο του Ιδρύματος Σόρος η ανταλλαγή εδαφών μετα...
Η Ένωση Πεσόντων κοντά στους μαθητές των μειονοτικ...
 
  1. Σχόλια (2)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Με τους μαξιμαλισμούς που οριοθετούν την εθνική Ελληνική Μειονότητα μέχρι τον Άρη,κύριε πρέσβη,θα χάσουμε στο τέλος τη Δρόπολη ,το Βούρκο και τη Χειμάρα!Με τις υποσχέσεις για διοιηκητικά μέτρα τύπου Γκόρου διασπάτε κι άλλο την ήδη κομματιασμένη και αιμορραγούσα μειονότητα.Με την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού-οικονομικής ανάπτυξης των μειονοτικών περιοχών εξαφανίζεται κάθε ελπίδα επαναπατρισμού των μειονοτικών στις εστίες τους.Οι Βουλιαράτες είναι ένα χωριό της Δρόπολης,δεν είναι περιοχή...το Λεσκοβίκι προ πολλού δεν είναι μειονοτικό,η Αυλώνα κατοικείται κάτα μέγαλη πλειοψηφία από λιάπηδες ,οι έλληνες στην Κοριτσά είναι μια χούφτα άνθρωποι κτλ,κτλ...Για κάποιο λόγο δεν σας φτάνουν οι πραγματικοί έλληνες της Αλβανίας οι ριζωμένοι και οι ξεριζωμένοι άνα την αλβανική επικράτεια και άνα την Ελλάδα...Ασχοληθείτε επιτέλους με σεβασμό με αυτό τον ταλαιπωρημένο ελληνισμό,μην του ανοίγετε άλλες πληγές.Ζητήστε να γίνει μια σοβαρή απογραφή της μειονότητας και μην φουντώνετε κι άλλο το ήδη ανθηρό αλβανικό εθνικισμό .Και ,κυρίως,προσπαθήστε να κατανοήσετε την πολυπλοκότητα των σχέσεων των ελλήνων μειονοτικών με τους αλβανούς-μοιράστηκαν μισό αιώνα την ίδια φυλακή και αυτή την πληγή μόνο μεταξύ τους μπορούν να την αποκαλύψουν και όχι στα υπεροπτικά βλέμματα των ελλαδιτών ''δικαστών''.Οι νέες γενιές που δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος αυτού του τραύματος το κουβαλάνε παρ αυτά προίκα...και να!η τραγική μορφή του Κώστα Κατσίφα,του παιδιού μας που δολοφωνήθηκε τόσο άδικα,του παιδιού μας που θυσιάστηκε αδειασμένο από την υποκρισία και την υπεροψία και την πλήρη εγκατάλειψη των 20 χλμ πέρα από τα σύνορα που αποτελούν για πολλούς από μας έναν μοναχικό πλανήτη που δεν χωράει ούτε στην αλβανική ούτε στη ελλαδίτικη πραγματικότητα...γιατί υπερχειλίζει από ιστορία και εμπειρίες μοναδικές!θΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ,ΚΕ ΠΡΕΣΒΗ?

This comment was minimized by the moderator on the site

O filtatos milaei les kai h Ellada einai mia ypergalaksiakh dynamh enw h Alvania kati san tous zoulou. Mporei na htan etsi oi isoropies kati liga xronia meta to 90 alla exei o kairos gyrismata filtate .... Mou 8ymizei ton kakoma8hmeno pou ka8eti arxizei me to ' egw 8elw , egw nomizw , egw apofasizw' , en oligois mia tragelafikh proswpopoihsh ths ellhnikhs koinwnias eisai. Ti allo 8es ?! Afou arxises , mn limitareis ton eauto sou , dwse kai alla - poio swsta pare kai alla- .... afou tzampa einai ka8eti ston kosmo ths fantasioplhksias.

Eseis twn moinothkwn , perisoterh zhmia kanete ston eauto sas para kerdos. Perase o kairos tou o alvanos kakomoirhs , kai o mpampoulas Ellada. Den anti8etw yparxoun tetoies taseis ek alvanias , alla yparxoun kai kati poly perierges kai ekswfrenikes taseis ek merias sas. Sygkekrimena autos , thn exei dei Ioulios Kaisaras sto nadir ths Rwmaikhs autokratorias.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη