Γιατί ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε αυτή τη δήλωση για τα σύνορα με την Ελλάδα
της Μυρένας Σερβιτζόγλου
«Στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας που τελείται κατά τους μεγάλους και πανηγυρικούς Εσπερινούς στις Εκκλησίες, διαβάζεται μια ευχή, η οποία αναφέρει: “Έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν και την πολιν ταύτην, και πάσαν πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφύλιου πολέμου και αιφνίδιου θανάτου". Με την πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα έχουμε και μετρούμε: (α) νεκροί από λοιμό, ήτοι επιδημική νόσο (56 από Γρίπη Η1Ν1 το 2019), (β) νεκροί από σεισμούς (1 νεκρή το 2017 στην Λέσβο), (γ) νεκροί από καταποντισμούς (24 νεκροί στις πλημμύρες της Μάνδρας), (ε) νεκροί από πυρός (100 νεκροί από τις φωτιές στο Μάτι το 2018). Υπολείπεται ο λιμός, η μάχαιρα, η επιδρομή αλλοφύλων (από το τελευταίο κάτι έχουμε αλλά δεν έχουμε ακόμα θανάτους). Ο Θεός να μας φυλάει και από τα άλλα είδη αιφνιδίου και βίαιου θανάτου, ήτοι εμφυλίου πολέμου και λιμού με δαύτους».
Το παραπάνω μήνυμα έφτασε στα εισερχόμενα από Χιμαραίο που διαβιοί και βιοπορίζεται ως νομικός στην Αθήνα λίγο πριν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού περί συνόρων. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν (ακόμη λιγότεροι από εκείνους που κατέχουν τα βασικά περί Βορείου Ηπείρου) είναι ότι οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πρόσβαση σε ελληνική παιδεία για περίπου μισό αιώνα κατά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέχουν άριστες γνώσεις ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ορθόδοξων πατερικών κειμένων.
Από έναν Βορειοηπειρώτη καταφθάνουν συχνά μακροσκελή μηνύματα σχολιασμού περί πολιτικών εξελίξεων και επικαιρότητας σε άπταιστη καθαρεύουσα «ἐκ Καινουργίου, Ἁγίων Σαράντα, Χαονίας τῆς ἔτι καί νῦν ἀλβανοκρατουμένης Βορείου ᾿Ηπείρου ὁρμώμενος καί ἐν Βοστώνῃ τῶν ΗΠΑ ναίων (διαμένων)». Κάθε του περισπωμένη, υπογεγραμμένη και δασεία αποτελούν πραγματικό πλήγμα. Ερωτηθείς πως γνωρίζει τόσο καλά ελληνικά, απολογήθηκε καθώς δήλωσε αυτοδίδακτος με μόνη βοήθεια από τον πατέρα του, τις ελάχιστες ώρες που δεν ασκούσε τα καθήκοντά του ως βοσκού επί δικτατορία Χότζα.
«Η κυβέρνηση πάνω δεν είναι δυνατή όπως την άφησες, έχει σοβαρά προβλήματα», είπε φίλος από τη Χιμάρα. Αυτός θα μπορούσε να αποτελεί έναν πρώτο λόγο των τελευταίων δηλώσεων Ράμα στον ευφυέστατο, με σπουδές και βιογραφικό σε Λονδίνο, δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα: «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».
Ο Έντι Ράμα είχε πολλούς λόγους να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις: για να διεγείρει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά ενός πολύπαθου λαού, να συσπειρώσει ψηφοφόρους, να αποπροσανατολίσει εσωτερική και διεθνή γνώμη, να κάνει επίδειξη ισχύος σε μία γειτονιά που σήμερα επιβάλλεται η πολιτική του κατευνασμού. Συζητώντας τις προάλλες για τη νότιο Βαλκανική με καθηγητή Διεθνούς Δικαίου έσπευσα να δικαιολογήσω πρόσωπα και καταστάσεις με το αιτιολογικό της μη γνώσης: «Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος εκτιμήσεις όχι από κακή πρόθεση, αλλά από άγνοια». «Όπως ακριβώς με την Τουρκία», εκείνος υπερθεμάτισε. Οι πολιτικοί οφείλουν να ακούν προσεκτικά τους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι σε ευαίσθητα πόστα. Αντιστρόφως, οι διπλωμάτες οφείλουν να ενημερώνουν με ορθή κρίση την πολιτική ηγεσία της χώρα τους, χωρίς να επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί μικροπολιτικά και βραχυπρόθεσμα.
πηγη:newpost.gr
Σχόλια