Η Χιμάρα και οι δυο Ελλάδες: Λαός και Economitechnocrapolitics

Η Χιμάρα και οι δυο Ελλάδες: Λαός και Economitechnocrapolitics

Η οργή και η αγανάκτηση για την σύλληψη των Μπελέρη-Κοκαβέση, που εκφράστηκε (ή που δεν εκφράστηκε), σκεπάστηκε ή εξαφανίστηκε, αρχικά, από συντεταγμένες δηλώσεις, συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις για «σκιές» και «σκοτάδι». Με αποστασιοποιημένη διάθεση στην «υπόθεση Μπελέρη» χωρίς αναφορές σε σκευωρία ή σε ψευδές κατηγορητήριο, συκοφαντήθηκε κάθε έκφραση διεκδίκησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Ελλήνων της Αλβανίας. Η εντεταλμένη διασπορά ενός συμπλέγματος ενοχών λειτούργησε ως αντίβαρο σε κάθε κινητοποίηση ή αντίσταση απέναντι στην ιδιότυπη «δημοκρατία» του Έντι Ράμα. Απομείωσε και αποθάρρυνε κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα της Χιμάρας αλλά και κατ' επέκταση, ολόπλευρα το ζήτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Με εναρκτήριο λάκτισμα για «σκιές» από επίσημα χείλη, που πιο επίσημα δεν γίνεται, ακολούθησε μια σειρά με πρωταγωνιστές δημοσιολογούντες, πρώην κατόχους θέσεων, δημοσιογράφους κυβερνητικών μέσων, συνήθως με αναφορές σε βραβευμένο δημοσιογράφο, που τόνιζαν τις «σκιές». Βίντεο της εποχής, δηλώσεις θεσμικών παραγόντων της εποχής, επικαιροποιήθηκαν κι έγιναν viral μετά από 30 χρόνια. Η πρώτη αυτή φάση ονομάζεται: καταπίνω την γκαμήλα του 2023 και διυλίζω το κουνούπι του 1995.

Κανένα στοιχείο ενοχοποίησης δεν αναφέρθηκε. Μόνο υπόνοιες και σκιές. Κανένα στοιχείο. Ποιοι ζουν σε πραγματικές σκιές και ποιοι προβάλουν τις σκιές τους; Γιατί το κάνουν; Γιατί ενοχοποιούν τον Μπελέρη;

Η δεύτερη φάση ήταν η έναρξη λειτουργίας πλυντηρίου για τον Έντι Ράμα. Αυτή η φάση ονομάζεται: ξεπλένω τον Ράμα. Με το κατάλληλο απορρυπαντικό (αποποίηση εμπλοκής στη σκευωρία της Χιμάρας), λευκαντικό («ανεξάρτητη» δικαιοσύνη), μαλακτικό («αγάπη» για τη Μειονότητα) και αποσκληρυντικό (προσήλωση στην φιλία με τον Μητσοτάκη) στις συνεντεύξεις που του παραχώρησαν, η Καθημερινή, ο SKAI, η ΕΡΤ, έδωσαν απαλλαγή στον Ράμα για την εμπλοκή του και την καθοδήγησή του στη σκευωρία που εξυφάνθηκε για τη Χιμάρα. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις της Ελλάδας, ως γαλαντόμος είπε ότι στη δημοκρατική του χώρα μπορούν να διαδηλώνει όποιος θέλει κι έκανε συστάσεις για ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Αυτός που σε όλη την προεκλογική περίοδο λοιδορούσε, απειλούσε και εξευτέλιζε τον Μπελέρη. Αυτός που εδώ και χρόνια έχει εγκαταστήσει ένα καθεστώς καταπάτησης ελληνικών περιουσιών με νόμιμο και παράνομο τρόπο επιδιώκοντας να εξαφανίσει το Πεδεμόντιο των Ηπειρωτών, τη Χιμάρα. Αυτός που συνεχίζει τις ενβερικές μειονοτικές ζώνες και ελέγχει απόλυτα την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Γιατί το κάνουν; Γιατί ξεπλένουν τον Ράμα;

Γιατί ενοχοποιούν τον Μπελέρη και ξεπλένουν τον Ράμα;

Χρήμα και Εξουσία. Εξουσία και Χρήμα.

Είναι οι ορέξεις των σημερινών επενδυτών στην Αλβανία, είναι οι ορέξεις των αυριανών επενδυτών σε διάφορα σχήματα ενέργειας, πράσινης ανάπτυξης, ψηφιακής ανάπτυξης κλπ, είναι οι ορέξεις για τις θέσεις εξουσίας που εξαρτώνται από την οικονομία και η οικονομία που εξαρτάται από αυτές. Θέσεις εξουσίας που στηρίζονται από επενδύσεις, επενδύσεις που στηρίζονται από θέσεις εξουσίας. Κι όλα αυτά με προοπτική. «Οι εταιρείες έχουν όρεξη και κεφάλαιο για να επεκταθούν στην Αλβανία και στην περιοχή». Ταύτα δήλωσε εν μέσω κρίσης στη Χιμάρα (Ιούλιος 2023) ο Α΄ σύμβουλος για τα οικονομικά και εμπορικά θέματα της πρεσβείας μας στα Τίρανα. Και πώς αλλιώς θα συνεχιστούν οι «ορέξεις» αυτές, όταν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπής εξωτερική πολιτική φροντίσει επαρκώς για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας; Και πώς θα στηρίζονται θέσεις εξουσίας αν δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα παραπάνω στάνταρ η οικονομία; Αυτό το τρίπολο επιχειρηματιών-τεχνοκρατών-πολιτικών διαμοιράζει ως πληροφόρηση-ιστορικό αφήγημα-ιδεολογία, το ξεδιάντροπό του συμφέρον.

Ενοχοποιούν τον Μπελέρη και ξεπλένουν τον Ράμα, προκειμένου να ελαφρύνουν το βαρίδι-Μειονότητα, ως ένα εμπόδιο στο σχέδιο να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ με ανταμοιβή τα πακέτα του ευρωΤαμείου Ανάκαμψης αλλά και της επέκτασης των υπαρχουσών ορέξεων. Ενοχοποιούν τον Μπελέρη και ξεπλένουν τον Ράμα για να εξαφανιστεί κάθε έννοια προσχήματος αντίρρησης στη διεθνή καριέρα που κάνει ο Αλβανός πρωθυπουργός ως το απόλυτο εργαλείο της Ευρωαμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Ενοχοποιούν τον Μπελέρη και ξεπλένουν τον Ράμα διότι όλα αυτά τα χρόνια οι ντόπιοι στη Χιμάρα δεν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα, συνεχίζουν να υπάρχουν και να αντιστέκονται με τον τρόπο τους και αποδομούν το αφήγημα των ημιελληνόφωνων Χιμαριωτών. Ενοχοποιούν τον Μπελέρη και ξεπλένουν τον Ράμα για να αντισταθμίσουν ακόμα και τις copy paste ανακοινώσεις που εκδίδουν σε κάθε περίσταση, έστω για να κρατήσουν τα προσχήματα. Αρκεί να μην κοπούν οι ορέξεις για χρήμα και εξουσία.

Δυο εφαπτόμενες πολιτικές, α)αυτή της «σκληρής» ρητορικής χωρίς αντίκρισμα καιβ)αυτή της ενοχοποίησης Μπελέρη-ξεπλύματος Ράμα, συγκροτούν τη μια Ελλάδα. Την Ελλάδα μιας οικονομικο-τεχνοκρα-πολιτικής ελίτ. Economitechnocrapolitics. Αυτό είναι το πλέγμα συμφερόντων της μιας Ελλάδας.

Η άλλη Ελλάδα είναι πολυπληθής, ακέφαλη και διαλυμένη.

Για αυτό μάς τη φέρνουν. Όπως και στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου