Ο Μπελέρης τσαλάκωσε το πολιτικό γόητρο του Ράμα

Ο Μπελέρης τσαλάκωσε το πολιτικό γόητρο του Ράμα

Σε σύμβολο αγώνα για τα δικαιώματα και την ισότητα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, έχει μετατραπεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρης, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Τιράνων, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

Όπως προκύπτει από την πρώτη στιγμή με την παρακρατική σύλληψη του μέχρι την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Τιράνων, που απέρριψε την έφεση του για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική δίωξη, που υποκρύπτει οικονομικά παιχνίδια, με τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών.

Σε πολιτικό επίπεδο ο δήμαρχος Χειμάρρας τσαλάκωσε το πολιτικό γόητρο του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος κέρδισε όλους τους δήμους της χώρας, εκτός από την Χειμάρρα.

Ωστόσο, ο Φρέντυ Μπελέρης προφυλακίστηκε επειδή αποτελεί ανάχωμα στην απαλλοτρίωση των περιουσιών των Ελλήνων της Β. Ηπείρου στη συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί τουριστικό φιλέτο.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, πριν από τρία χρόνια ψήφισε έναν νόμο στη Βουλή, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, όπου εν ολίγοις δίνει το δικαίωμα στο αλβανικό κράτος να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, σε περίπτωση που υπάρξει στρατηγικός επενδυτής για αξιοποίησή της.

Είναι ηλίου φαεινότερο βέβαια ότι ο στρατηγικός επενδυτής είναι έτοιμος, εγχώριος παίκτης και απλά αναμένει να εκπέσει του αξιώματος του ο ανεπιθύμητος Φρέντυ Μπελέρης να προκηρυχθούν εκλογές και να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους, όπως προβλέπεται στα σχέδια του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Το υποχθόνιο σχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει την οργή της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Τιράνων τόνισε ότι «Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, τους οποίους η Αλβανία οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα εφόσον θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, νομοθετικά ή διοικητικά, για την άμεση ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, εντός ή εκτός φυλακής.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μπελέρης αν δεν ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας μέχρι τις 15 Αυγούστου, τότε εκπίπτει του αξιώματός του, βάσει της αλβανικής νομοθεσίας…

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Μπελέρη «χτύπημα στο κράτος δικαίου και στην προσπάθεια που κάνει η Αλβανία να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκό κεκτημένο», εκφράζοντας την ευχή για γρήγορη επίλυση διαμηνύοντας πως διαφορετικά «θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.

Μέχρι στιγμής πάντως η Αθήνα δεν έχει χρησιμοποιήσει το καλό χαρτί της για βέτο στα περαιτέρω βήματα της Αλβανίας προς την Ε.Ε, αν και είναι αμφίβολο αν ο Έντι Ράμα πραγματικά θέλει να ενσωματώσει τη χώρα του στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιπλέον, ο Εντι Ράμα έχει προσδεθεί στο «άρμα» της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν και αυτό είναι ένα στοιχείο που η Αθήνα προσμετρά στις διπλωματικές κινήσεις της.

Όπως τονίζεται, ο Έντι Ράμα με την παράνομη σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη επιδιώκει να ασκήσει πίεση και να περιορίσει τη δράση της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, καθώς την θεωρεί απειλή. Ενώ δείχνει και έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματά της.

Τέλος, υπονομεύει και δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Κώστας Πασίσης - thepresident.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου