Η Χίμαιρα και η Χειμάρρα

Η Χίμαιρα και η Χειμάρρα

Δεν αποτελεί πλέον αμφιβολία, το ποια είναι η ελλαδική πολιτικο-οικονομική ελίτ η οποία πλαισιώνει την εντεταλμένη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για την Αλβανία καθώς και για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που η φροντίδα της (από την Ελλάδα) αποτελεί μια από τις τυπικές της υποχρεώσεις και αναγνωρίζεται από μια σειρά διεθνών κειμένων της ΕΕ. Πρόκειται για το σύνολο των πολιτικών θεσμικών παραγόντων που υπακούν στην εντολή διαμεσολάβησης και στις πρακτικές για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ που καλύπτουν καλοπληρωμένες θέσεις με προοπτικές (καθότι αναπτύσσονται σχέσεις αλληλοεξάρτησης με το χρήμα, είτε ιδιωτών είτε ευρωπαϊκό). Επίσης είναι και το σύνολο επιχειρηματικών κύκλων γύρω από τις εμπορικές επενδύσεις όπως και τις μελλοντικές υπεργολαβίες στις πράσινες επενδύσεις των ΒΑΠΕ που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (για να μην αναφερθούμε στις ψηφιακές). Μια ανατομία για την ελλαδική ουσιαστική αφωνία στους διεθνείς οργανισμούς δεν βλάπτει. Ανατομία με την έννοια της μερικής νεκροψίας.

Το γιατί συμβαίνουν αυτά, ας αναρωτηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, που αγωνιούν για την επόμενη ανακοίνωση που θα εκδόσει η μητέρα-Ελλάδα, κάποιος πολιτικός, κάποιος απενεργοποιημένος διπλωμάτης, κάποιος δημοσιογράφος, για τον Μπελέρη και τον Κοκαβέση, για χίλια-δυο άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τους ομογενείς μας στην Αλβανία.

Η κρατική Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στις 21 Ιουνίου 2023. Το Doing Business in Albania, όπως θριαμβευτικά αναφέρεται στις ειδήσεις, «συγκέντρωσε 110 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, εστιάζοντας κυρίως στον κλάδο τροφίμων & ποτών, δομικών υλικών & κατασκευών, με αναφορά και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα». Όπως μας ενημερώνουν τα δημοσιεύματα, οι εμπορικές σχέσεις πάνε καλά με την Αλβανία και βέβαια υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, μόνο για τον εμπορικό τομέα-λέμε. Τα προβλεπόμενα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Βαλκάνια και ειδικά για την Αλβανία ακόμα δεν έχουν ρευστοποιηθεί για να ξεκινήσουν να εργάζονται οι Ελλαδίτες κι έμπειροι υπεργολάβοι μας, που φιλοδοξούν να μη μείνει άγρια ζωή στο περιβάλλον της χώρας μας, στα Άγραφα κι όπου αλλού υπάρχει κορφή για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Για τις καλές σχέσεις των δυο χωρών η ίδια η κ. Καμίτση, η -παρούσα στην εκδήλωση- πρέσβειρά μας στα Τίρανα δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία και το διμερές εμπόριο μεταξύ των εθνών μας ανθεί. Οι κοινές μας αξίες, η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών και η γεωγραφική μας εγγύτητα έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, διευκολύνοντας τη συνεργασία και την ανάπτυξη».

Κι ενώ λοιπόν ηχηρές φωνές στήριζαν τις ελλαδιτο-αλβανικές πολιτιστικές σχέσεις την ίδια ημέρα διαμαρτυρίας της Ένωσης Χειμαρριωτών στην Αλβανική Πρεσβεία, ενώ ηχηρές φωνές στηρίζουν τις ελλαδιτο-αλβανικές επιχειρηματικές σχέσεις, ψίθυροι προβληματισμού του ΥΠΕΞ για τα έκτροπα στη Χειμάρρα συσκοτίζουν την υπόθεση ομηρίας των δυο Χειμαρριωτών μας. Πώς αλλιώς θα ενταχθεί και η Αλβανία στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και θα αποκολληθεί από την Τουρκία, τώρα που «έχουμε πόλεμο»; Η Μειονότητα είναι η Ιφιγένεια της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Και για να μην περιμένουμε και κάτι άλλο χειρότερο (ή καλύτερο;) από τη διεθνή διπλωματία μας, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ορίστηκε ως εισηγήτρια για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τώρα, που η κατάσταση έχει παροξυνθεί στην περιοχή αυτή. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Κούρτι, ευχαρίστησε την Τουρκία (της Ασίας) για τη στήριξή της στην ίδια υπόθεση. Δεν μπορούσες, Δυτικοβαλκάνιε αδερφέ, να πεις και δυο καλά λόγια για την Ελλάδα;

ΥΓ: Για αν μην περιμένουμε κάτι χειρότερο (ή καλύτερο;), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αυτο-ορίστηκε διεθνής διαμεσολαβητής της κρίσης στο Κόσοβο παρουσιάζοντας δικό του σχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας Βρυξελών του 2013 περί της ίδρυσης Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, καταχεριάζοντας τον ομοεθνή του Κοσοβάρο πρωθυπουργό ότι χάνει μια ευκαιρία. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε να ακούσουμε για την εξίσωση Κοσόβου-ΕΕΜ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου