Γιατί η Αλβανία παραμένει ένα κακό Βαλκανικό αστείο!

Γιατί η Αλβανία παραμένει ένα κακό Βαλκανικό αστείο!

Πρόσφατο άρθρο του The Economist κάνει τον κύκλο του διαδικτύου, στο οποίο εξυμνείται το έργο του αλβανού πρωθυπουργού, φέρνοντας ως μήνυμα ότι έβγαλε στο φως την Αλβανία μετά τον σκοταδισμό του Χότζα. Τα εγκώμια που πλέκονται στο εν λόγω κείμενο είναι ως επί το πλείστον ουτοπικά, διότι διαβάζοντάς το κανείς, αποκτά την εντύπωση ότι η Αλβανία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πλέον ή ότι είναι η πρέσβειρα καλής θελήσεως έχοντας στο τιμόνι τον Έντι Ράμα από το 2013. Όμως, τα νούμερα, τα στοιχεία και τα γεγονότα δημοσιευμένα από επίσημους διεθνείς φορείς δείχνουν την πραγματική αλήθεια για το πού πραγματικά βρίσκεται η Αλβανία. Ας σταθούμε στα πιο πρόσφατα, τα οποία αρκούν για να αντιληφθούμε το αληθινό έργο της κυβέρνησης Ράμα.

«Τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα βαλκανικό αστέρι, ακόμα και μια νησίδα γαλήνης σε μια ακόμα εύθραυστη περιοχή», αναφέρει το άρθρο. Ως γνωστόν, βαλκανικά αστέρι μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που στήνει παρακρατικές συλλήψεις πολιτικών του αντιπάλων δύο ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές από φόβο ήττας και πολιτικού εξευτελισμού. Λογικά, είσαι ένα βαλκανικό αστέρι όταν περίπου 40 διεθνείς οργανισμοί ζητούν από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου τη διαγραφή της Αλβανίας από τη λίστα των «ασφαλών χωρών», λόγω του μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο. Ως βαλκανικό αστέρι, επίσης, επιβραβεύεις τον εαυτό σου με σχεδόν διπλασιασμό του μισθού ως κυβερνών της χώρας, ενώ των εργαζομένων σου είναι ο χαμηλότερος στην περιοχή και το εισόδημα τους είναι όσο το 32% του μέσου όρου της ΕΕ. Ως μια νησίδα γαλήνης, υπόσχεσαι να πας τον μέσο μισθό στα 900 ευρώ, χωρίς να συνοδεύεται από παραγωγικότητα, να κινδυνεύει με την επιστροφή υψηλού πληθωρισμού, ενώ η «μεταρρύθμιση» να μην επιλύει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, όπως η χαμηλή περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, η έλλειψη ανταγωνισμού, η φυσική μείωση του πληθυσμού, η οποία συνοδεύεται από υψηλή μετανάστευση, που αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους μακροπρόθεσμα.

«Δεν ντρέπεται να απαριθμήσει τα επιτεύγματά του -ή τουλάχιστον της μετακομμουνιστικής Αλβανίας». Ανάμεσα σε αυτά τα επιτεύγματα είναι να έχεις διορίσει στα υπουργεία σου υπαλλήλους που κατέκλεψαν εκατομμύρια ευρώ. Βλέπε τον πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών για ζημία 1,2 εκατ. ευρώ, ο μηχανικός που είχε αναλάβει δημόσιο έργο και σε συνεργασία με την Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας έκλεψε 9 εκατ. ευρώ από συμβάσεις παραχωρήσεων, οι δήμαρχοί σου που συνελήφθησαν για κατάχρηση και διαφθορά, όπως για παράδειγμα το τελευταίο συμβάν με τον δήμαρχο του Δυρραχίου για πλαστογραφία και νομιμοποίηση 3 ορόφων κτιρίου που υπέστη ζημιές από τον σεισμό. Πέρα από αυτό, είναι αρκετά γαλήνιο να υπάρχουν καταγγελίες για παραχωρήσεις αξίας 174 εκατ. ευρώ συνολικά που έχουν καταχραστεί ή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας να ακυρώνει διαγωνισμό 3,4 εκατ. ευρώ μετά από κατηγορίες για διαφθορά ή να αποτυγχάνεις ως χώρα να προσελκύσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες ξένες επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές εμποδίζονται από την έλλειψη ανταγωνιστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος ή να είσαι η χώρα με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα Δ. Βαλκάνια.

«Ο Tony Blair, η δικηγόρος σύζυγός του, Cherie, και ο επί χρόνια υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας, Alastair Campbell, εξακολουθούν να τον επισκέπτονται για να παρέχουν συμβουλές». Το δικηγορικό γραφείο «Omnia Strategy», που ανήκει στη Σέρι Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επωφελήθηκε πάνω από 450 χιλιάδες ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου 2022. Η βρετανική εταιρεία εκπροσωπεί την Αλβανία στις υποθέσεις ενώπιον του Ιταλού επιχειρηματία, Φραντσέσκο Μπεκέτι και μιας άλλης εταιρείας, τη «Valeria Italia». Και μαντέψτε: Ο Ράμα δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από τη δικαιοδοσία της Διεθνούς Διαιτησίας, καθώς στην Αλβανία επιβλήθηκε πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Ιταλού επιχειρηματία, με τα πρόστιμα της Αλβανίας στη Διεθνή Διαιτησία να φτάνουν συνολικά τα 740 εκατ. ευρώ.

«Μιλάει άπταιστα μια σειρά από γλώσσες και είναι εμφανώς κοσμοπολίτης». Προφανώς και είναι δείγμα ασύλληπτης ικανότητας να χρησιμοποιείς όποια γλώσσα κατέχεις για να ασκείς λεκτική βία και λεξιλόγιο πεζοδρομίου, όπως σε μια προεκλογική σου ομιλία στο κέντρο της Χιμάρας εναντίον του αντιπάλου σου ή ακόμη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, νομίζοντας ότι μιλάς σε κάποιο προαστιακό καφενείο. Sorry for being so Balcanic!

Για να μην μακρηγορούμε, το θέμα της μετανάστευσης είναι και αυτό ευρέως γνωστό, σε σημείο που οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αγανάκτησαν για τους χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες. Μάλλον γιατί όντες πολίτες στην Αλβανία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν την τόσο αναπτυγμένη χώρα τους και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα λίγα σημεία που αποδεικνύουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Αλβανία. Οι σημειακές πρόοδοι και εξελίξεις έχουν πραγματοποιηθεί μόνο λόγω της ύπαρξης διεθνών φορέων στην Αλβανία όπως ο ΟΑΣΕ και οι ΗΠΑ με τις σχετικές επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις και κονδύλια που έδωσαν ίσως τη σημαντικότερη ώθηση για τον εκμοντερνισμό της Αλβανίας. Όμως, η Δύση πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί στον βωμό της ταχείας διεύρυνσης και της συντομότερης ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, θεωρώντας την Αλβανία καλό παιδί με τις τρέχουσες πολιτικές που τη διευθύνουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου