Η Χιμάρα έχει αφεθεί να μάχεται μόνη της

Η Χιμάρα έχει αφεθεί να μάχεται μόνη της

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο Αλβανός πρωθυπουργός απειλεί πως αν δεν εκλεγεί ο υποψήφιός του στη Χιμάρα θα διακόψει την χρηματοδότηση του δήμου και βρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εκβιασμούς από τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μόλις σήμερα ήρθε στην δημοσιότητα η καταγγελία δασκάλου στον δήμο Χιμάρας ότι στέλεχος της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οργάνωσε συγκέντρωση όλων των διδασκόντων στα σχολία του δήμου, όπου τους ενημέρωσε πως είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν τον Γκόρο για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τους ζήτησε δε, να έχουν και ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Η κορύφωση της προκλητικής εκστρατείας του Ράμα, ήρθε χθες όταν σε εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων αφιέρωσε την μισή ομιλία του στον δήμο Χιμάρας. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εμφανίστηκε άκρως προκλητικός έναντι της Χιμάρας, των ψηφοφόρων του Μπελέρη και κυρίως του ελληνισμού της περιοχής. Οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί και οι προσβολές αποτελούν κύριο συστατικό του λόγου του και έχουν σχεδόν περάσει στην σφαίρα του γραφικού αν και δεν θα έπρεπε.

Χθες όμως, ο Έντι Ράμα έβαλε στο στόχαστρο ονομαστικά απλούς ψηφοφόρους. Απείλησε δημόσια, δύο άτομα πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά, αμέσως μετά την 14η Μαΐου».

Η διαμάχη έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και έχουμε πλέον μια ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας στην εκλογική διαδικασία, με εξόφθαλμη προσπάθεια νόθευσης του αποτελέσματος.

Και ενώ θεωρούσαμε πως η μέρα έκλεισε, γίναμε μάρτυρες της βίαιης σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη και δύο πολιτών, στο κέντρο της Χιμάρας από πολυπληθή ομάδα ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Μετά τις βραδυνές δηλώσεις του Ράμα και τον προφανή εκνευρισμό του, το όλο σκηνικό μοιάζει λες και δόθηκε η εντολή "βάλτε τον μέσα και μετά θα βρούμε με ποια κατηγορία".

Εντύπωση προκαλεί η αδράνεια του διεθνούς παράγοντα αλλά κυρίως της ελληνικής πλευράς που έχει έννομο συμφέρον και κάθε δικαίωμα να παρέμβει προς διασφάλιση όχι της νίκης του Μπελέρη αλλά της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας.

Οι εντάσεις στην Χιμάρα δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Τονίζεται ότι όπως και τώρα, δεν προκύπτουν από τους ίδιους τους κατοίκους του δήμου αλλά δημιουργούνται πάντα από τις αλβανικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να ελέγξουν πολιτικά και οικονομικά την περιοχή. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις όμως είχαμε και την αντίδραση του εθνικού κέντρου. Φέτος, ενώ η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δημιούργησε προσδοκίες για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση, έχουμε στην πράξη αντίθετα αποτελέσματα.

Ενώ κατανοούμε και υποστηρίζουμε την προσπάθεια διατήρησης καλών σχέσεων με την Αλβανία ακόμη και αν ο ηγέτης της είναι ένας ψυχοπαθής, η σιωπή μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις δεν βγάζει κανένα νόημα. Η απαίτησή μας, δεν είναι να αναμειχθεί η Ελλάδα στα εσωτερικά της Αλβανίας υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου. Η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απαιτήσει οι εκλογές να γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησαν σε καταδικαστικές δηλώσεις και έντονες διαμαρτυρίες προς την αλβανική πλευρά. Μάλιστα οι διαμαρτυρίες αυτές κοινοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ, αναγκάζοντας την αλβανική πλευρά να αναδιπλωθεί άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.

Ο Κύριος Μητσοτάκης τι περιμένει;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου