Οι Βορειοηπειρώτες κρατούν την ελληνική τους συνείδηση σαν «φύλακες των Θερμοπυλών»

Οι Βορειοηπειρώτες κρατούν την ελληνική τους συνείδηση σαν «φύλακες των Θερμοπυλών»

Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου άντεξε στις πολύ δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει ως τα σήμερα να υπάρχει με έντονα ελληνικά στοιχεία και με ψυχισμό δυναμικό. Και να μην ξεχνάμε τις διώξεις, τις εξορίες και τη βία που έζησαν στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αλλά και τώρα υφίστανται από τις αλβανικές κυβερνήσεις σοβαρές πιέσεις, που σκοπό έχουν να αφελληνίσουν τους Βορειοηπειρώτες.

Παρά ταύτα και παρά την αδιαφορία της ελληνικής επικράτειας, αυτοί επιμένουν να κρατήσουν την ελληνική τους συνείδηση και είναι ριζωμένοι στα πατρογονικά τους χώματα, θυμίζοντας σε μας «τους φύλακες των Θερμοπυλών». Βεβαίως το καθεστώς του Χότζα και το άνοιγμα των συνόρων είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή της μεγάλης πλειοψηφίας από την πατρίδα τους. Και αυτό δεν αφαιρεί καθόλου ούτε τον πατριωτισμό τους ούτε τη σχέση «αίματος» με τον βορειοηπειρωτικό χώρο, όπου έζησαν και συνέχισαν για αιώνες την ιστορία των προγόνων τους.

Αλλά η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου είτε συνεχίζει εκεί την παρουσία της είτε ζει στην Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη να στηρίζεται από το ελληνικό κράτος. Οι άνθρωποι απειλούνται και εκβιάζονται από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί τα βασικά τους δικαιώματα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απ' αυτά τα κύρια είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της γλώσσας στα σχολεία και της περιουσίας. Και τα τρία συνεχώς και με ποικίλες ενέργειες οι Αλβανοί και τα παραβιάζουν και τα αμφισβητούν.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ, επισκεπτόμενος το Δήμο της Φοινίκης, απαίτησε την υποστολή της ελληνικής σημαίας από το Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος Χρηστάκης Κίτσιος δεν συμμορφώθηκε, όπως το καθήκον όριζε, και ο Πρόεδρος αντέδρασε φεύγοντας από την προγραμματισμένη σύσκεψη! Επίσης ο Ράμα με τις πολεοδομικές του Υπηρεσίες αρπάζει ιδιωτικές περιουσίες των Χιμαριωτών για να τις μετατρέψει σε τουριστικές επιχειρήσεις των δικών του ανθρώπων.

Αυτό είναι το πολιτικό περιβάλλον της Αλβανίας μέσα στο οποίο παλεύει η ελληνική μειονότητα για να επιβιώσει και να κρατήσει ανόθευτο τον ελληνικό πολιτισμό και το πατριωτικό της φρόνημα.

Και ήρθε η επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη για να ενισχύσει το αντιστασιακό πνεύμα των Ελλήνων και να τους δώσει την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά τους Βορειοηπειρώτες. Αυτή η επίσκεψη έδειξε ότι στα Βαλκάνια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών. Ο Μητσοτάκης με θάρρος και με λόγο καθαρό, ενώπιον του Ράμα, έδειξε ότι οι Έλληνες θέλουν την Αλβανία στο περιβάλλον της Ευρώπης, αλλά με τον όρο να σέβονται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στα ελληνικά χωριά της Β. Ηπείρου είχε έναν χαρακτήρα συμβολικό και λυτρωτικό για τον Ελληνισμό. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των κρατών, αλλά δεν λησμονάμε τις υποχρεώσεις των κρατών προς τις μειονότητες. Εμείς αντιμετωπίζουμε ισότιμα την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ στην Κων/λη από τις 300.000 το 1922 απόμειναν σήμερα μόνο 2.000 Έλληνες.

Και επιτέλους, έδειξε ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα την προστασία της ελληνικής μειονότητας και δεν δέχεται μόνο να υπακούει στις εντολές των ισχυρών να υπογράψει συμφωνίες, όπως αυτή των Πρεσπών.

Εκτιμώ πως η επίσκεψη του Μητσοτάκη, έστω ύστερα από 31 χρόνια στη Β. Ήπειρο δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ελληνική μειονότητα, καθώς φανερώνει ότι και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν την αίσθηση του χρέους απέναντι στον Ελληνισμό που τόσα πολλά πρόσφερε στην πατρίδα με θυσίες, με Ευεργέτες και με αγωνιστική παρουσία σε όλες τις αναγεννητικές προσπάθειες της νεότερης Ελλάδας.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου