Η προσπάθεια του Ερντογάν να διεισδύσει στο Ιόνιο

Η προσπάθεια του Ερντογάν να διεισδύσει στο Ιόνιο

Η Τουρκία δεν αποχωρίζεται την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας και φροντίζει να κρατάει σε υψηλούς τόνους ακόμη και την πιο μικρή αναφορά στη χώρα μας. Μεγαλύτερη σημασία έχει βέβαια, η πραγματική στρατηγική που ακολουθεί. Κάτι σαν το «υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δε γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δε λέγονται», που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και γνωρίζουμε καλά, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δουλεύει έντονα στο παρασκήνιο.

Το τελευταίο διάστημα, Αλβανία και το Κόσοβο διαλαλούν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, υπερτονίζοντας την αγορά μη επανδρωμένων σκαφών Bayraktar. Ο έμπειρος ναύαρχος Βασίλης Μαρτζούκος εν αποστρατεία μάς θύμισε πως «οι Τούρκοι έχουν φτιάξει στον Αυλώνα και στο Δυρράχιο της Αλβανίας τους ναυστάθμους και διατηρούν το δικαίωμα να ελλιμενίζονται τουρκικά σκάφη στα συγκεκριμένα λιμάνια».

«Αν με οποιοδήποτε τρόπο καταφέρει η Τουρκία, σε περίοδο κρίσης, ν’ αναπτύξει δυνάμεις στο Ιόνιο, αυτομάτως αλλάζει η δική μας σχεδίαση και θα πρέπει ακόμη και προληπτικά να κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή αυτή. Δυνάμεις που θα στερηθεί το Αιγαίο. Ενδεχομένως και η περιοχή της Κύπρου», εξηγεί ο κύριος Μαρτζούκος. Και προσθέτει: «Με ελάχιστες τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή ή και αλβανικές ακόμη, προσκείμενες προς τη Τουρκία, αλλάζει το παιχνίδι. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη ναυτική βάση που έχει φτιάξει η Τουρκία στη Μισράτα της Λιβύης, όπως και την αεροπορική βάση που έχει εκεί, όπως καταλαβαίνετε, το Ιόνιο περικυκλώνεται από βορρά και νότο. Και αλλάζει το τοπίο. Θα το χαρακτήριζα ως μία “στρατηγική περικύκλωση” από την πλευρά των Τούρκων. Να μην έχουμε, δηλαδή, έναν τομέα να μας απασχολεί αλλά πολλούς τομείς στους οποίους θα διαιρούμε και θα μοιράζουμε τις δυνάμεις μας».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών συνεχίζει: «Σε αυτό να προσθέσουμε και την ευελιξία που θα προσδώσει του χρόνου, το καινούργιο μεγάλο ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας, το “Anadolu”, το οποίο θα φορτωθεί επάνω με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διασπαστικό παράγοντα σε μία περίοδο κρίσεως ή πολέμου. Σκεφτείτε ό,τι σε αυτά που προαναφέραμε για τη Λιβύη και την Αλβανία, να υπάρχει και το “Anadolu”, με μία δύναμη υποστηρίξεως και με 40-50 μη επανδρωμένα, στα δυτικά της Ελλάδος ή αν θέλετε, νότια της Κύπρου».

Γιατί τα κάνουν όλα αυτά οι Τούρκοι; Ο αντιναύαρχος ε.α. υποστηρίζει: «Ο Ερντογάν οραματίζεται τα σύνορα της καρδιάς του, όπως έχει πει, και αυτά είναι τα παλιά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτά έχει συμπεριλάβει και τη Θεσσαλονίκη. Τα δε Βαλκάνια, τα θεωρεί προνομιακό χώρο γιατί έχει κάποια ερείσματα – το Ισλάμ καταρχήν σε όποιες χώρες είναι μουσουλμανικές. Η Αλβανία και το Κόσοβο είναι από αυτές τις χώρες».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου