Μετασεισμικές δονήσεις του ουκρανικού - Ο «πόλεμος της πινακίδας» του Κούρτι

Μετασεισμικές δονήσεις του ουκρανικού - Ο «πόλεμος της πινακίδας» του Κούρτι

Η αναμονή για μετασεισμικές δονήσεις στην Ευρώπη μετά το ξεκίνημα της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώθηκαν χθες στα «σύνορα» Σερβίας-Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι αν και πιεσμένος διπλωματικά από όλες τις πλευρές* για όσα ζητήματα προκύπτουν από τις αιτίες σύγκρουσης με τη Σερβία, αποφάσισε να αποψύξει τον «πόλεμο της πινακίδας» δηλαδή την υποχρεωτική εγγραφή οχημάτων που έχουν σερβικές πινακίδες με αυτές του Κοσόβου καθώς και την απόδοση άδειας παραμονής για τρεις μήνες σε όσους έχουν σερβική ταυτότητα. Τα γνωστά πλέον επεισόδια της συγκέντρωσης στρατευμάτων στις συνοριακές διαβάσεις, οι πυροβολισμοί, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Σέρβων και υποστήριξης από πλευράς Αλβανών για τα μέτρα «αμοιβαιότητας», φαίνεται πως έληξαν αφού η κυβέρνηση Κούρτι έδωσε έναν μήνα παράτασης για την εφαρμογή της ίδιας απόφασης. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο μονομερής πόλεμος της πινακίδας του περσινού Σεπτέμβρη συνεχίστηκε τον επόμενο μήνα με τον «πόλεμο του λαθρεμπορίου» -προσχηματικά- για είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύεται η σερβική μειονότητα από τη Σερβία.

Η τεταμένη αυτή κατάσταση, για την οποία η κυβέρνηση Κούρτι είναι άμεσα υπεύθυνη και η οποία δεν έχει εφαρμόσει τις διεθνείς συμφωνίες Σερβίας-Κοσόβου του 2013 (υπό την ΕΕ για την αναγνώριση της Σερβικής Ένωσης Δήμων στο Κόσοβο) και του 2020 (υπό τον πρόεδρο Τραμπ) ελλοχεύει φόβους για αναταράξεις στα Βαλκάνια: στη Βοσνία ο σερβικός και ο κροατικός παράγοντας αμφισβητούν τη συμφωνία του Ντέιτον του 1995, οι υπόκωφες διεκδικήσεις χωρών όπως της Ουγγαρίας για τη Ρουμανία και της Ρουμανίας για τη Μολδαβία, η πιθανή ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, καθώς και για μικρότερες διαφορές στα σύνορα που τέθηκαν τη δεκαετία του '90 ειδικά μετά τη φρικαλέα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτά συμβαίνουν στο φόντο ενός πολέμου που κλιμακώνει αναδασμούς χωρών σε μια ευρύτερη γεωγραφική έκταση, πολέμου ο οποίος λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις με χαρακώματα ανάμεσα στις υπερδυνάμεις (Ρωσία-Κίνα, ΗΠΑ) καθώς και στις περιφερειακές (Τουρκία, Ινδία, Πακιστάν, κλπ), είναι γεγονότα που κλείνονται προσωρινά. Η διαρκής υπενθύμιση της Ρωσίας για το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Κόσοβο παραμένει σερβικό έδαφος καθώς και για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του 2013 και 2020, μπορεί να φαίνεται ότι συγκατανεύει σε μια ειρήνευση αλλά η πολιτική της διαρκούς αποδιάρθρωσης των Βαλκανίων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της. Το γεγονός ότι το Βόρειο Κόσοβο και τα Μετόχια αποτελούν την επίγεια «υφαλοκρηπίδα» των Σέρβων δείχνει ότι το ζήτημα έχει μέλλον σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που ήδη ξεκίνησε. Ήδη ο «μικρός Πούτιν»-Βούτσιτς κι ο «μικρός Ζελένσκι»-Κούρτι, σύμφωνα με πολλούς, έχουν πάρει θέση στη γραμμή αντιπαράταξης. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι Ουκρανός βουλευτής Ο. Γκοτσαρένκο πρότεινε την αποστολή ουκρανικών στρατευμάτων προς υπεράσπιση του Κοσόβου. Η «πινακίδα» 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται ότι έχει λήξει εδώ και χρόνια…**

*Οι ΗΠΑ-ΕΕ επιθυμούν διακαώς την ειρήνευση Σερβίας-Κοσόβου με πιθανό σενάριο την ανταλλαγή εδαφών και ενός ιδιαίτερου καθεστώτος παγκόσμιας προστασίας για τις μονές στα Μετόχια, ενώ η Αλβανία του Ράμα έχει εγκαταλείψει κάθε σχέδιο ένωσής της με το Κόσοβο. Στόχος είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των δυο χωρών στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

**Το 2008, το Κόσοβο κατά παράβαση όλων των διεθνών συμφωνιών κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του κι αναγνωρίστηκε από το σύνολο των χωρών αμερικανικής επιρροής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου