Μήπως η Ρωσία ήδη αναγνωρίζει το Κόσοβο;

Μήπως η Ρωσία ήδη αναγνωρίζει το Κόσοβο;

Άρθρο γνώμης του Δρ Orhan Dragas, μέλους του Διεθνούς Ινστιτούτου Ασφάλειας, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Euractiv. Αναφέρεται στη πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου από τη Μόσχα.

Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι όταν υπάρχουν τόσα πολλά μηνύματα που δείχνουν ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο επειδή επιδιώκει παρόμοια αναγνώριση για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, παύουν πλέον κάποια μηνύματα να είναι συμπτώσεις,

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί οπωσδήποτε το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο κράτος. Συμπεριέλαβε το Κοσσυφοπέδιο στη λίστα των χωρών των οποίων οι πολίτες ήρθαν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας, μαζί με την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αμερική και περίπου εξήντα άλλες χώρες από όλο τον κόσμο. Όλοι τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και είναι μέλη του ΟΗΕ.

Η Σερβία δεν βρίσκεται στη λίστα, ούτε ως προσθήκη ή εξήγηση στο όνομα του Κοσόβου, ούτε καν σε υποσημείωση με αστερίσκο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο με απόλυτο σεβασμό, όπως αξίζουν διεθνώς αναγνωρισμένες χώρες.

Στην αρχή της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πίσω από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, Στρατηγό Igor Konashenkov, για μέρες κατά τις ενημερώσεις του, υπήρχε ένας χάρτης της Ανατολικής Ευρώπης με ξεκάθαρα σχεδιασμένα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου ως χωριστού κράτους.

Πιστεύουμε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός και δεν επιτρέπει λάθη, προχειρότητα και απροσεξία, ειδικά όταν οι δυνατότητές του κινητοποιούνται στο μέγιστο και όταν ηγείται αξιοσημείωτης κλίμακας εισβολής σε μεγάλη , κυρίαρχη γειτονική χώρα.

Δεν πιστεύουμε καν ότι υπάρχει ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, όπου οι στρατηγοί δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.

Πρόκειται για κορυφαία γραφειοκρατικά εξαρτήματα του μηχανισμού ενός τεράστιου κράτους και δεν υπάρχει χώρος για λάθη εκεί, ειδικά όταν όλος ο κόσμος παρακολουθεί.

Εδώ, υποστηρίζουμε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει θεμελιωδώς το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς να το ανακηρύξει. Τα δύο «λάθη» του Υπουργείου Άμυνας είναι απλώς η συνέχεια μιας μεγάλης λίστας χειρονομιών, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας, που δείχνει ότι η Μόσχα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητη χώρα, ειδικά όταν θέλει να επωφεληθεί από μια τέτοια στάση υπέρ των εδαφικών της κατακτήσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου