Η «εξαιρετικά επιτυχημένη» επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία και η αναβάπτιση του Ράμα

Η «εξαιρετικά επιτυχημένη» επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία και η αναβάπτιση του Ράμα

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στα Τίρανα είχαμε:

  • Έγερση ζητήματος Τσάμηδων από τα επίσημα χείλη της Αλβανίδας Υπουργού Εξωτερικών
  • Καμία εξέλιξη σχετικά με την προσφυγή στην Χάγη αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της συμφωνίας.
  • Καμία εξέλιξη σε ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Παρ' όλα αυτά ο Υπουργός κάνει λόγο για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη και πλέκει το εγκώμιο του Αλβανού Πρωθυπουργού:

«Ως προς την Αλβανία, όμως, συνολικά, θα σας παρακαλέσω να παρατηρήσετε πάρα πολύ, δεν θέλω να επεκταθώ, τη στάση του Πρωθυπουργού του κ. Rama. Εγώ χαρακτηρίζω την επίσκεψη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και το γεύμα, που είχε την καλοσύνη να παραθέσει, ως εξαιρετικά επιτυχημένη.»

Ο κύριος Δένδιας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Β. Χιώτη, αφήνει να εννοηθεί πως η αναφορά της Αλβανίδας Υπουργού στο τσάμικο, ήταν προσωπική επιλογή και εκτός κυβερνητικής γραμμής. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Αλβανία που θα πιστέψει πως υπουργός του Ράμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί δημόσια εκτός της δικής του γραμμής, χωρίς να χάσει τουλάχιστον την θέση του. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο θέμα απαντήθηκε επί τόπου όπως έπρεπε, οπότε είναι εύλογο ο κύριος Δένδιας να μην επιθυμεί να μείνει σε αυτό. Στην συνέχεια όμως, όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, πέραν του ότι ο κος. Δένδιας φαίνεται να απεμπολεί προκαταβολικά αυτό το δικαίωμα, περιγράφει την Αλβανία του Ράμα ως ένα ιδανικό κράτος όπου βασιλεύει το δίκαιο:

«Η Αλβανία έχει κάνει, υπό την πρωθυπουργία Rama τουλάχιστον, μια πολύ μεγάλη επιλογή. Ποια είναι η επιλογή αυτή; Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, κατά συνέπεια, ο συνεταιρισμός με την Ελλάδα. Αυτή είναι η πάγια πολιτική. Και πρέπει κανείς να βλέπει τις μεγάλες γραμμές και τις σταθερές. Και σε αυτό είναι συνεπής.

Άρα, λοιπόν, στην Ελλάδα δεν πρέπει να «αγοράζουμε» τα στερεότυπα, πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη και καθαρή εικόνα και να επιτρέπουμε και στο συνομιλητή μας τη φάση της προσαρμογής.»

Είναι εμφανές ότι ο κος. Δένδιας διατηρεί - ή επιθυμεί - άριστες σχέσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό και αυτό προφανώς αποτελεί πλεονέκτημα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας εφόσον οι σχέσεις αυτές έχουν θεσμικό αντίκρισμα σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Φαίνεται ότι για το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ράμα αναβαπτίστηκε ώστε να παραγραφούν η ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για την ΑΟΖ, οι διωγμοί κατά της ελληνικής μειονότητας, οι εκλογές παρωδία με μόνο ένα κόμμα, η αλληλοστήριξη με το καθεστώς του Ερντογάν. Η αναβάπτιση αυτή ελπίζουμε να εξυπηρετεί πραγματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και την εξωτερική μας πολιτική αλλά δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, ειδικά στους κόλπους της ΕΕΜ που είναι η πρώτη που νοιώθει στο πετσί της τις πολιτικές του Ράμα. Άλλωστε οι διωγμοί και οι διακρίσεις κατά της ΕΕΜ, δεν αφορούν μόνο το παρελθόν: Μόλις πριν την επίσκεψη του κου. Δένδια στα Τίρανα, είχαμε τις καταχρηστικές κατεδαφίσεις στην Χιμάρα. Επιπλέον, εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα δώσουν στους Έλληνες της Αλβανίας το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό και ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή τους διαβίωση στην χώρα, έχουν παγώσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου