Μέσα σε χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου, το Τουρκικό κράτος έδειξε την πόρτα εξόδου, ή μάλλον της μη εισόδου καλύτερα, σε πέντε Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.
Μετά τους Κώστα Αλεξανδρίδη, ηθοποιό - σκηνοθέτη και πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου "Οι Μωμόγεροι", Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ Λαογραφίας και πρόεδρο του Φάρου Ποντίων, Μιχάλη Καϊκουνίδη, συγγραφέα και του Γιώργου Ζαχαριάδη, δρομέα μεγάλων αποστάσεων (και αστυνομικού στο επάγγελμα), ήρθε η σειρά μίας ακόμα Ελληνίδας η οποία είναι υποψήφια Δρ σε πανεπιστήμιο της χώρας μας, με ειδίκευση στη μουσικολογία να της απαγορευθεί η είσοδος.
Επιχείρησε να επισκεφθεί την γείτονα χώρα για ερευνητικούς σκοπούς στα πλαίσια του διδακτορικού της και συγκεκριμένα τις περιοχές της Σαμψούντας και της Τραπεζούντας, όμως αντί αυτού, της απετράπη η είσοδος και αφού κρατήθηκε για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε ως άτομο επικίνδυνο για εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη το μεσημέρι αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Αθήνας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Κατά την άφιξη της εκεί και στον έλεγχο των διαβατηρίων την ενημέρωσαν ότι είναι ανεπιθύμητη στη χώρα και θα απελαθεί σύμφωνα με νόμο 8ης Φεβρουαρίου 2021. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε αρμόδιο γραφείο για να της πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα, είδε να σβήνουν το όνομα της από μία μεγάλη λίστα με ελληνικά ονόματα. Κάτι που πολύ πιθανό να σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί (άγνωστο γιατί) οι οποίοι αν επισκεφθούν την Τουρκία στο άμεσο μέλλον θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν θα τους επετράπη η είσοδος.
Η απέλαση αυτή όμως, δημιουργεί στην ίδια τη διδάκτορα, πρόβλημα όσον αφορά τη συνέχεια της ερευνητικής της εργασίας. Ίσως τώρα, μας λέει, θα πρέπει να αναπροσαρμόσω το διδακτορικό μου. Μια και ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας της γινόταν επί αρκετό καιρό στην περιοχή του Πόντου. Μία περιοχή την οποία είχε επισκεφθεί μέχρι τώρα επτά φορές.
Οι τουρκικές Αρχές την ενημέρωσαν ότι η απαγόρευση εισόδου θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια με μοναδική δυνατότητα για να αλλάξει κάτι, να είναι μία πιθανή ένσταση της στο τουρκικό προξενείο στην Αθήνα.
24 ώρες σε ένα κρατητήριο με άλλες 20 γυναίκες. Και μάλιστα σε μία περίοδο με τον κορωνοϊό και την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και το μοναδικό της γεύμα να είναι από την Aegean Airlines.
Επέστρεψε την Πέμπτη το απόγευμα στην Ελλάδα με την απορία γιατί ένας άνθρωπος του πολιτισμού, ένας άνθρωπος που μοναδικό του μέλημα είναι η ακαδημαϊκή του έρευνα, να του απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Και μάλιστα χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια που έχει επισκεφθεί τη χώρα.
Πηγή: Θεόφιλος Κωτσίδης / e-pontos.gr
Σχόλια